aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Friday, October 22, 2010

pokok nyamuk

setiap kali ari jumaat, mood aku tuk jadik 'ijau' akan datang bersama aura ari jumaat yg kita semua sedia maklum ia adalah penghulu segala hari (sesapa yg arif tlg btulkan klu aku salah..)...Ijau di sini mbawa maksud HIJAU...dan bukannyer aku tranform jadik HULK......ijoooooo badannye!

Sebelum tu : HARI JUMAAT NI..JGN LUPA G SOLAT JUMAAT KPDA KAUM ADAM...(iklan ckit!)

Selepas tu : Tahniah buat laki aku yg terchinta sbb dpt spend masa tuk baca surah Yasin di malam Jumaat...dan buat air yasin tuk ank2...(nak kena tulis ke kt sini??)..tak der niat tuk menunjuk2 okey, sekadar ingat m'ingati sesama insan. Tapi dh mjadi amaln kami sekeluarga, sekiranyer tiada urusan dan di izinkan Tuhan, maka kami sekeluarga akan spend masa bersama tuk mbca surah Yasin...bg kesejahteraan keluarga dan dlm kesibukan serta kepenatan kita yg melampau, jgn kita terlalu alpa dgn duniawi.. Insya Allah semga kita semua berada di bwh perlindungan Illahi..

opssss...lari topik plak dahh..sambung balik..

okey...psl ijau tadikan...ari ni aku nk bebel psl pertambahan satu pokok di laman ijau umh kami. Sajer2 nk share ilmu...tuk sesape yg suka kehijauan mcm aku & asben, sila2 la jenguk2 pokok ni...



Pokok ni aku mula2 jumpa sewaktu kami pergi open house umh staff en apai..Aku tertarik dgn bentuk daun (mcm daun anggur weii) dan bercabang2..menampakkannya lagi menarik!! Bila di soal siasat(ambik ko...tak igt2) tuan punyer pokok ni, maka dgn wajah excited aku suruh en apai carik jugak utk di letakkan di rumah kami...tambah plak, en apai pun jakun jugak...hikss


Nama pokok ni adalah....ntah pebenda la..Tp aku panggil pokok nyamuk. Fungsinyer dpt mhalau nyamuk dr datang area umh kita sbbnyer ia mhasilkan satu bau yg mcm penyembur nyamuk tuuu...jgn tak percaya!!. Kisah benar ni...aku tak tipuuu...Nama saintifiknyer : "Tioxipokok respihalauses fotosinnyamuk.."...hahaha....aku hantam sajer..sila jgn percaya yg ni.. Aper ntah en apai ckp ari tu..aku tak tahu la. Tapi bleh di dapati di Giant, nurseri tak sure ader ke tak..Harganyer satu pasu kecik ni RM8 je..

Baunyer ckitpun tak mggangu suasana...hanya lubang idung nyamuk atau serangga sahaja yg bleh detect bau ni. Melainkan kita koyakkan daun nyer dan letak lubang idung ko yg serombong kapal tu, dkt2 dgn pokok tu..baru leh bau....

sekian terima kasih....mohon maaf yer klu ader salah info..jumpa lagi di laman hijau akan datang......tapi setiap kali ari jumaat je lorrrrrr. Sbb ari jumaat aku suka belek2 pokok!!

8 comments:

zura@iwan said...

slm kembali suziey..thks jengah umah kita...kita link blk ye...

pkok nyamuk ni mmg leh halau nyamok ek?

Fieza79 said...

cantek pokok tu kalo buat pokok hiasan...ye ke mmg boley halau nyamuk..?

rasa nya dl masa tgh gila menanam pokok gitu ada...hurmm ingat2 lupa lak...

YanDarwisy said...

ha..ha..ha...tak bleh blah, siap iklan tuh! tak per...saling mengingati. (fadahal N3 pasal pokok, aku komen pasal iklan..:))

Mak Su said...

hari ni hari jumaat :)

ija said...

kalau aku mesti aku dah amik sebatang dua letak dlm sup..mcm daun sup kan...

Wati3qv3 said...

owh kena cari gak pokok nyamuk nie... nak halau nyamuk yg pandai naik lift sekarang hehehe

SUZIE APAI said...

zura~hehhee..sila la masuk umh kita....nk tau psl pokok tu,try la carik & tanam kt umah...

fieza~sama2 la kita ijaukan laman dan sedut udara menyegarkan...

yan~biasala, iklan tu mesti aderrrr...

mak su~ari ni dh senin mak su..kijooo

ija~tp baunyer tak wangi cam daun sup...ko nk try bleh gak..ko msk la, then ko mkn dulu yeeee...aku tau ko sedara sebelah nyamuk tiruk tuuuu..ahakss

wati~nyamuk naik lift senang jer...ko letak tol kt pintu lift..heheh

ija said...

okq: cis ko..ko ingat aku spesis bawak penyakit ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...