aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Wednesday, December 29, 2010

jgn cekak pinggang!

sambil goreng bihun pg td, teringat plak satu kngn ms aku bergelar pdidik kt sek..juz nk share memori dgn korang!

kejadian ni berlaku tahun ni, di dlm kelas tingkatan 2 kuda(nama kelas bukan nama sebenar ye)

Tgh aku mengajar, ada pljr lelaki duk sebuk berborak..mula2 slow, bila dh lama2 makin rancak plak. Mula la aku hangin satu badan.....dh tegur dua kali, tapi buat lagi, mmg nk kena!

'sudin!!(bkn nama sbnr)..how many time's I said?? Keep quiet!!!'
'okey,okey...'
'last warning..' (smbil aku jegil biji mata yg tak bape nk besar, tp tak la sepet!)

lama lps tu, dgr lagi suara2 halus si sudin tu bercakap...dh berasap badan aku tahan marah. Btul2 mgganggu p&p dan kosentrasi aku tuk mcurah ilmu di dada(wlupun aku bkn cikgu terlatih)..Dgn lagak Angelina Jolie yg beraksi dlm filem ganas, aku terus menerpa ke arah si sudin! Sambil bebel tah hape2 dan arahkan dia kuar dr kelas...waktu tu mmg hilang sabar. Klu semut api, nk aje aku tenyeh2 kt meja biar lunyai. Tp ni kan, budak2..lagi kita emo, lagi dia suka cabar...apatah lagi bdk lelaki..sabor je la..waktu tu jugak, aku marah sambil cekak pinggang dua2 belah...aku arahkan dia kuar. Sambil bangun dan berjalan ke depan kelas, sambil tu jugak aku tanya..

'knpa sy suruh awak kluar? jwab soalan sy ni..!'
(diam tiada jwpn)
'awk dgr tak soalan sy?'
'dengar...'
'so?awak salah tak?'
(angguk kpla sambil tahan gelak)
'knpa nk ketawa???'
'cikgu, atuk sy cakap..jgn cekak pinggang nanti sakit pinggang'

huhuhuhuuuu....aku pun nk tergelak gak tp cpt2 kontrol pernapasan...ahakss..gilosss! Baru aku perasan spjg aku marah dia tadi, aku cekak pinggang gaya mcm mak tiri...hahhahaa..siot je si sudin ni..

tu je nk share pun...nti klu aku teringat lagi, aku buat n3 lagi...hehhehe

okey, slmt menyambung tugas kpda para pendidik di Malaysia terutama rakan2 rapat aku yg bergelar guru...Jasamu terlalu besar dan tugasmu terlalu mulia di sisi Islam. Kpda sudin(bkn nama sbnr), tahun dpn ni kamu akan mhadapi PMR..slmt maju jaya...

Tuesday, December 28, 2010

tak nak meminta-minta

----n3 ni spesel tuk en apai as a silent reader blog bini dia ni----


'syg nk kirim ape abg kt lkawi nti?'

'tak nk ape2 la..tak de idea...' (sila percaya sifat2 murniku ini..ahakss..ke ada udang dsebalik mee?)

'tak nk request?' (en apai ni spesis suka tanya ape yg aku nk, klu dia nk o/station mane2)

'ntah yek..beli tuk ank2 je. Syg tak pyh la..' (sgt tdk meminta-minta okey..sila percaya)




---------jeng jeng jeng--------------------------------------------------------

pdhal.........................aku dh dpt byk buahtgn dr vietnam ari tu..hikss..thank's papa! Luv u so muchhhh...tp klu tingin jgk nk bwk balik buahtgn dr lkawi tuk mama, sila beli satu set piuk yg kaca itewww...hikss!....(mmg nk kena pelempang aku ni !!!)

layang-layang terputus tali

cuti sek dh nk berakhir..lps ni peluang nk g main lyg2 dh kureng la..tak pe la, riang ria ank2 je. Bukan nk main sepjg tahun...

g
aksi menaikkan layang2...

okey....berkibar megah di awan..blum nk naik tgi lagi ni...tup tup................
-
-
-
-
-


putus sudahhhhh....camno ntah haqimi main..haru btul..landing la kt pokok tu...sblum2 ni okey sgt..dh pnt gaknya lyg2 tu, dh 4 ari duk main aje...hehhehe

t
hazreen sibuk xplore kawasan..seronot btul dia...

jadikan membaca budaya kita

cuti2 sekolah cenggini, siang2 byk dihabiskan kt dalam umah. Aku klu en apai yilek pocit, mmg berkurung kt dlm umh sajork! sgt tdk pandai nk bjln tanpa suami di sisi, wlupun econsep sblh umh je, dan wlupun keta&lesen ade di depan mata. Sgt mithali di sitewww....

maka, selesai keje2 umh sblh pagi, dh setle part ank2 mkn, sepetang la aku abiskan masa dgn buat hal sendiri. Ank2 pun duk tgk citer kartun je kejenya. Sbb tu tiap2 ptg atra kul 3-5ptg aku byk habiskan masa dgn hobi ber'tenet'..layan fesbuk, blog..tu je la..namun bukan 100% buang maso cenggitu aje tau..aku masih ada kesedaran tuk buat benda2 lain yg berfaedah jugak! Tak lain tak bukan, ialah MEMBACA...alhamdulillah, aku baru menghabiskan 2 buah buku ilmiah yg di beli awal2 cuti sekolah ari tu.
ini adalah 2 buah buku yg aku miliki, dan berhasrat tuk menambah lagi koleksi yg ada...

bg sinopsis ckit la yer :

cover biru tu tentang mdidik jiwa ank..ade 3 peringkt, bayi, knk2, remaja...penulis menyentuh ttg jenis2 knkln,knlpasti mslh knk2,faktor penyebab knk2 nkl,panduan2..mcm2 lagi la

yg cover ijau tu plak ttg kualiti ank, prnn ibubapa...tggjwb, didikan yg btul..mcm2 lagik la..

mmg mengambil masa berhari-hari jgk nk habiskan buku2 ni wlupun tak tebal sgt! Tp cukup utk dijadikan panduan dlm mendidik ank2. Terima kasih pd Cikgu zaleha yg mjadi mentor kpda aku. Dia la yg mula2 ajak aku g kdi beli buku panduan tuk mndidik ank2..sgt bagus dan sgt byk ilmu&panduan yg bley digunapakai..mendidik ank bukanla satu usaha yg mudah dan bley dipantang enteng! Satu tugas yg mencabar dan berat...terlalu byk sbnrnya di pasaran buku2 cenggini..


buku ni plak berjaya aku baca masa en apai g bangkok ari tu..dh boring sgt, jumpa buku ni..layan aje la...mengenai ikatan kekeluargaan Islam..

so, rakan3 blog yg tak tahu nk buat ape hari2 cuti..sudi2la terjah kdi buku...byk ilmu yg bley kita dapat kt sana.. "jadikanlah membaca budaya kita"... ecehhhh....

Monday, December 27, 2010

nama

ms duk hostel muda2 dulu, plbagai gelaran@niknem yg diberikan kpda seseorg. Ada yg suka dgn pggilan nama tsbt(sbb nama glamer), mlh ada yg tak suka (sbb senior yg ltk nama semberono hasil kutukan). Mcm situasi aku plak ada 3 jenis kategori..Kategori per1, adalah gelaran sukarela, kategori ke2 adalah tanpa sukarela(tp lama2 jd suka la puloks..) dan kategori ke3 adalah nama feberet aku yg aku cipta sendiri...meh aku stori satu persatu. Bab2 bercerita ni mmg feberet aku jugak!! Yg ptg aku tak sakitkan hati mane2 pihak..so, aku bebas berstori mori kt sini...ahakss..

1st category(gelaran sukarela) = okey, nama pggilan ni aku dpt ms duk asrama sek teknik.. Aku di panggil dgn panggilan 'Along'..sbbnye ms kt dorm aku dulu, hanya ada 7 org junior. Dorm2 lain aku tak surela, buat ape nk ambik tau kan...tak do kijoo!. So, ntah idea sape aku lupa, konon2 nk make us as family gitu..aku yg tk pnh ada xperience duk hostel, ngikut aje. Budak jiwa suci mcm aku ni mmg tak byk ragam. Ahakss..Maka, stlh di tilik2 dan disusun2 tarikh lahir kami yg 7 org ni, aku jadik yg first..sbb tu aku dpt pangkat along! Dgn erti kata lain, aku yg paling tua dan yg bestnye, aku jugak yg paling kemetot(bukan pendek yer...tp kecik molek!!)..Dan smpi skrg pun, kami maish contact each other.Nasib ade fesbuk..klu tak kelam jugak nk berjejak kasih..

2nd categori (gelaran tanpa sukarela) = hiks..gelaran ni aku dapat ms tgh aktif join kelab kenu UUM..mmg jiwa dh 100% ngan kelab. Sbb tu result degree tak dpt anugerah dekan(konon je la), duk sebuk ngn outdoor xtvt sokmo..org lain g library mentelaah, aku plak g main kenu kt tasik ngan geng2 berani mati kelab!!hahhaaa...Panggilan yg aku dpt(tanpa sukarela) ialah 'Orq'..pronouns kena btul ye tuan puan!..Mcmaner aku leh dpt panggilan ni??? hehehheee...dh nama ank jati Terengganu, dihujung peckpan aku tu mesti ade--orq!--- sbnrnye orq tu adalah 'kan'..senior2 kelab yg mcm hantu tp baikhati, selalu perasan aku ckp ade --orq-- kt hujung ayat! Dan dan tu jugak la kena kutuk..pastu ntah waktu bila di istihar scra rasmi nama tu terus jadik nama aku kt kelab..teruk btul! Smpi skrg, klu ngan geng2 kelab nama tu masih digunapakai..Tak nyesal okey dpt nama orq pun, sbb kt kelab ni jugak aku bertemu jodoh ngan en apai..hehheh

3rd category (cipta sendiri) = aku suka guna nama 'suzie nadia' sbb aku rasa nama tu cantik dan sweet sgt! Pnh skali tu ade studen dr Indonesia dtg dan satu bilik ngan aku, aku cakap nama aku suzie nadia. Sampai ke sudah dia tak tau nama btul aku..lgpun dia tu junior, tak baper berani nk soal jawab lebih. Tambah plak, kt pintu bilik tu aku ltk nama suzie nadia..hahahhaaa..mengong btul aku saat tu!! Ada satu hari tu, kwn aku dtg dr kolej telekom dan tanya dgn studen indonesia tu suziliani ade tak?? dia ckp tak der, pdhal aku syok landing kt tilam..hahhaha...
satu lagi nama yg aku suka guna ialah "sabariah"...nama tu aku akan pakai bila ada insan2 menyebuk yg nk tau nama aku..termasuk la, ngan mamat2 yg nk ekjas jd gelpren!! Tapi ms mula2 nk couple ngan en apai dulu pun, aku suka guna nama sabariah! Nama 'sabariah' mcm org kampung, yg cantik dan baik..itu pd tafsiran aku shja.."owhhh sabariahhhhhh..."pengaruh citer p ramlee okey..

hehehheee....itu la nama2 yg pnh digunapakai sewaktu zmn belajar dulu2...

Sunday, December 26, 2010

kenduri

kali ni saje2 nk ltk n3 yg penuh dgn gambo sahaja utk tatapan diri sendiri dan kwn2 alam maya..ms ni dlm perjalanan nk ke jemputan kenduri kt mawai..


pose sorg2 dulu...ms ni ank2 kt sit blkg..sila abaikan lipstik aku yg agak pink merah membara itewww! Terlebih 'selek' la pulok



pose bersama my 2nd son...hazreen..dlm keta tak nk duk diam! suka bergerak scra rawak..



3 heroes...





and...wit my new enbag...ehemmmm....

Saturday, December 25, 2010

menonton!

okey..

sudah setle satu part...bwk haqimi & hazreen tgk Narnia 3..

Thank's en apai sbb spend masa tuk kami. Kena tgk citer yg b'unsur knk2 la kekdahnye bila bwk anakanda bersama.. maka, dlm bilik tu duk dgr kiri kanan budak2@ank2 duk bertanya itu dan ini ngan makpak..hehhehe..yg makpak plak dh syok tgk citer, smpi lain yg ditanyer ank, lain pulak di jwbnyer...hikss..Haqimi pun kuar suara jgk, bila sound sepi seketika, dgrla suara2 halus "mama,nape mcm tu?".."papa,nape mcm ni?".."mane mak dia mama?"...jenuh jgk nk mjwab..

kesimpulannya, Narnia 3 seronok utk ditontoni oleh semua lapisan masyarakat..tak der adegan 18sx..pengajaran sgt clear : Knk2@Remaja perlu berani wlupun berada di mana shja...perlu survive..jgn ptgkan diri sendiri..


budak yg makan popcorn sorg2 sampai habis..pastu sakit perut!

Thursday, December 23, 2010

fesbuk

'cikgu..sy Devah (bukan nama sbnr..hiks)..knape cikgu tak add saya kt fb?'

'teacher, i'm ur studen..add sy okey..'

'nti klu cikgu online, cikgu add sy. ni fb saya'

'sy nurliza(bukan nama sbnar..) kelas 1 kuda (bukan nama kelas sebenar)..cikgu kenal tak?..dh lama sy request, cikgu tak add pun'


----------------------------------------------------------------tetttttt--------

aku serba salah pun ade..rasa bersalah pun ader..bukan tak nk add studen2 tapi mcm ape yer..
Numbered List
jap aku pikir..lalalalallaaa....bley pikir puloksss!!

JAWAPAN :

aku bukan sombong!!! tapi aku ada alasan tersendiri..korang rasa alasan aku ni okey ke tak okey..

  1. aku tak nk diorg tau scra terang2an bahawa aku ade blog..sbb aku tak bersedia studen2 ni baca blog aku yg sentiasa merapu meraban tahap gaban tuh..
  2. dlm fesbuk, kita lebih terdedah kpda kwn2 lama yg nk berjejak kasih, tak nk bg lostcontact terusss...so, tuk studen mcm tak seswai..(ini pdpt aku)
  3. aku ni jenis berborak version santai tahap 'hantam saje la'...sgt tak seswai tuk di baca oleh ank didik..
  4. aku tak pandai nk beramah mesra, berborak ala2 geli geleman(bleh ke guna word ni??) ngan ank didik...pd aku, kt sekolah dh cukup masa nk bercakap...Lagipun aku akan rasa 'geli' bila ade studen tanya@anto comment "cikgu tgh wat per tu?"(contoh je ni)...pdhal dh tentu2 aku lyn fesbuk...buang masooo...
  5. alasan lain, korang baru form 1 and 2...bukan ms tuk m'lagho' duk lyn fesbuk, internet sgla bagai....adalah lebih murni sekiranye studen2 ni tolong makayah kt umh...lgpun, kita tak tahu samada diorg ni surf tenet kt umah ke kt cc????....
itu je la kot alasan aku tak add studen kt fesbuk....teruk sgt ke aku ni??? huhuhuuuuu....


maner2 studen yg aku terrrr'add' tu, nasibla.....hehehee...maner2 studen yg aku tak add tu, mohon maaf la yer sbb aku rasa tak seswaiiiii....soriiii

pmr & aku

opsss.....ari ni result PMR dh kluar...kpda pljr2 yg berjaya Tahniah aku ucapkan krna berjaya mharumkan nama ibubapa & nama sekolah (juga nama sendiri..). Kpda kwn2 blogger yg ada ank ambik PMR, aper jua keputusan ank2mu, itula rezeki dan kemampuan mereka. Jgn di sesali sekiranye ank kita tdk mdapat result yg dihrpkan. Setiap ank punyai kelebihan masing2. Kurang cemerlang PMR tdk bermakna akan gagal SPM..(ecehhh...gaya bahase mcm aku ade seploh rg ank..hikss..mntk ampun yer klu de tersalah ckp)

okey berbalik pd n3 asal.. Aku pun seperti remaja riang yg lain, tdk lps dr mhdpi PMR. Peperiksaan yg dhadapi swktu tahun 1995 berjaya melayakkan aku sbgi 'best student'(tak baper nk best klu compare sekolah lain..huhuu). Vangga tak usah cakap la....saper tak nk dpt gelrn best studen? Kira dh hebat benor la tu kt sekolah aku dulu...Oh ya, aku dulu cuma bersekolah kampung. Nama sekolah aku adalah SEk Men Pulau Serai..bukan kt pulau yer..dh mmg nama kmpg tu pulau serai.. Warga dungun mesti tau sek ni..agaknye dulu2 byk serai kot kt sini...tp seingat aku tak byk sgt serai area situ...hishhh...ape aku merepek ni!!!???

ms form 3, aku mmg gigih study..dgn komitmen sbgi pengws sekolah,aku berjaya jg hadapi PMR dgn jayanyer...smsa result nk kuar, mmg cuak tahap dewa! Berita d tv pd mlm hari yg mkhabarkan result PMR keluar esok hari mmg menakutkan..spjg mlm duk pikir. Sampai termimpi2 dpt 5A..huhuuu..bila pjm mata lagi, mimpi lagi..mimpi dpt 7C pulak...mengong btul! mmg berdebor tak tentu hala. Meroyan sehhh.....sepjg mlm tu pusing kiri pusing kanan, tak jugak siang2. Akhirnya, subuh.......... mmg tak der sarap pagi pun! Nasi lemak pun dh nmpk mcm suratkabor...huhuuu. Punya la cuak.

Aku mbonceng motor bersama makcik ke sekolah...bukan merempit okey!! very de slow & steady. Mak cik aku ni x-student situ. Sblum ke sekolah, smpt singgah umh mak cik aku lagi sorg. Sempat dia bgtau aku bahawasanye, mlm tadi dia mimpi aku dpt 5A...owh!! mimpi yg sama ngan aku...pelik jg!! Buat pe dia nk mimpi result aku...ramai rupanye yg berdebor tuk result aku...yihaaaa....almaklumla, aku cucu sulong!!! Duk ngan 'tok' plak tu..so aku ngan makcik2 mmg dh mcm adik beradik....mimpiku mimpimu juaaaa. Poyo!

Sampai2 sek, org dh ramai...masuk je pagor..semua ucap tahniah kt aku! Cikgu2 sumer senyum lebor kt aku!! Lagi la dh tak bleh senyum, gigil seluruh badan, mane dtg aura sejuk pun aku tak tau...aku terus pergi pejabat ambik result....owhhhh!!! syukurrr... aku dpt 5A3B....sekolah kampung mmg dh glamer la klu dpt lebih dr 3A...hiksss,dh masuk mimpi rupanya!...so, agak kembang lubang hidung waktu tu...Pengetua dtg dan ucap Tahniah sbb aku best studen tahun tu...cikgu sains & math tak putus2 ckp bangga ngan aku sbb dpt score A..pdha; aku pun pelik mcamner aku leh dpt A(gigih study wei jawapannye!)...huhuuuuu...sgt hepi dan sgt sedih sbb tepaksa tgglkan sek tu. Form 4 aku dh masuk Sek Teknik..biarpun sek tu sekolah kampung, jauh dr kemajuan tapi di situla tempat aku mulakan langkah tuk ke dunia baru.

inila sedikit memori sewaktu aku di tingkatan 3 dulu.... korang nyer memori PMR camner??? Share la... bley imbas kngn dolu2..ahaks...result korang mesti lagi gempak!!!

***MATAHATI, ANAKIRANA, KALSAL(JB)......sila share memori korang...bley?saper2 yg nk share aku alu2kan...**********

Wednesday, December 22, 2010

mama penat!

gigih tahap gaban aku bangun,masak bubur tuk ank2..saje nk bg depa sarap bubur nasi.. (ank2 aku ni spesis ssh nk mkn..jenuh mikir resepi ari2..)..Klu ari ni dia suka benor mkn kentang, akan datang, otomatik dia buat pengakuan, tak suka kentang...klu ari ni dia suka mkn nugget, tak mustahil dua mgu lagi bila aku siap goreng nugget, dia ckp tak suka mkn nugget!..walaweiiiii.....mmg ketegori ssh nk makan. Sbb tu keding!!! Sabor je la.... Biasanye klu ngan si abg, siap ade adegan paksa memaksa...klu ngan adik, sume benda dia nk rasa...pastu buweeeekkk kt lantai...huhuhuuuu

ari ni, lps msk bubur nasi sepiuk...aku sejukkan dulu. Iyola, takkan nk mkn fanas2 itew..ingt rancangan hotfm ker? semua nk hot..hiks..atas dsr prihatin seorg mama, maka aku buatkan cereal nestum tuk ank2 semangkuk sorg..si abg, alhamdulillah dpt habiskan..si adik dh 'celek2' kt tikar..huhu...area kul 10cenggitu, aku bg bubur nasi pulak....dh siap masuk bekas, hidang...si abg plak suh aku buang kentang ngan carrot..taknak mkn plak..mcmane aku nk asingkan, benda tu dh di potong kecik2 masuk bubur...aduyaiiiii!!!! naluri ke'mama'an aku sudah lari dr tujuan sbenar....nak nangis pun ade okey...dh pujuk dgn segala info kesihatan, tp tak jln. Maka, aku guna terus kaedah yg lebih berkesan(tak perlu la di highligtkan kt sini...phm2 sendri la...)... Dgn ertikata lain, PAKSA MAKAN.... geram btullll......bkn nk suh basuh lantai ke,tebang pokok ke..tapi suh makan pun susah...ari tu elok je mkn kentang..ari ni taknk pulak..dushhh! hangin btulllll..................akhirnye, habis jgk semangkuk..senang hati aku....

dh bg puji-pujian tapi lain plak jadiknya...

aku : haa...bagusss...abispun makan. Mcm tu la, klu nk sehat...kena mkn sayur...
qimi : along mkn kentang...ira tak mkn sayur(mula la nk kait ngan saper2) along suka mkn, mama.....(layan je la ms ni......) along simpan syiri(sendiri) pinggan ni ye mama...
(lum smpt jawab dh menuju ke dapur)

tiba-tiba....... Pranggggg!!!!!! kebaboooooooo

uhuk......tambah lagi keje aku...gelas sudah pecah!!! nk marah pun dh tak de tenaga...huhuhuhuu...nangis dlm hati je la jawabnyer.....

tiba2.....si adik plak datang, "maaaa....nk jiiii" smbil bg bekas buburnya...(maaa...nak lagiii)

'okey, jap mama ambik...adik g duduk depan tv dulu..along bawak adik g depan..jgn bg adik dtg sini,nti kena kaca.'

dua saat lps tu....."mama...adik berak..."

hazreen : "maaa...yak cukkk"

uwaaaaaaaaaaaaa..................mama penat arini!!!!

2nd check up..

bukan check up tuk peknen ye tuan puan...tp 2nd check up ngan homopati psl rawatan hempedu. (sesape yg ader terbaca n3 sblum ni, sedia maklum la)

okey, isnin dua ari lps spti yg dijanjikan aku pergi lagi tuk 2nd rawatan. Proses yg sama, ambik darah se'coet' then check bacaannye.. Agak huru hara sbb kedua-dua hero aku bwk skali..Hazreen dh start melasak,maka aku amik keputusan tuk balik sekejap sementara doktor check bacaan darah. Nasib jugak k zana (pengasuh ank2) tdk keberatan menjaga Hazreen. (sgt bangga sbb aku bley survive alone w/out en apai...hiks...mlm ni dia bru sampai m'sia..huhuh)

result 2nd check up :-

Alhamdulillah, ader improvement tapi tak byk..yg plg ketara cecair dlm hempedu sdh bleh mengalir dan bakal beroperasi dgn baik...Insya Allah. Bacaan graf yg menunjukkan batu dlm hempedu hanya berkurang 1 bacaan shj..dr bacaan 8 ke 7...maknakata, masih perlu lebih rawatan...utk tujuan mpercepatkan lagi proses neutralkan batu tu, maka doktor tlh mberi tambhan ubat yg lain... ubt kali ni adalah tuk 2 mgu...appoinment & check up ke3 adalah pd 3 januari ni...harap2 semuanye beransur baik. Mslh angin dan phadaman ni mmg skitpun tdk menunjukkan seseorg itu sakit...tapi sblum sakit ni menular ke pringkat yg lebih teruk, elokla di cegah dulu..

simpton fizikal buat ms ni :-
  • ada masa dan ketika aku rasa kaki sejuk-menurut doktor hal ini disbbkan oleh aliran darah tak sampai ke kaki..aku kena lebih exercise. Lagipun, bila hempedu tdk bley beroperasi dgn baik, aliran darah akan mbawa byk toksin dan ia turut menyebabkan gangguan sistem badan..
  • angin - setelah mkn ubt selama 1 week after 1st check up...aku rasa perut lebih selesa dan lega..mungkin sistem phadaman pun sudah beroperasi dgn baik..
  • ada masa badan akan rasa cepat letih...tp undercontrol...
harap2 3rd check up ni akan lebih baik...bila2 renung2 balik, sistem badan kita tak ubah seperti sebuah mesin..hikss...

-----------semoga usaha aku mggunakan rawatan homopati ini berkesan...amin---------

Tuesday, December 21, 2010

rezeki & pengorbanan

syukur alhamdulillah atas rezeki kurniaan Tuhan..stlh 4 kali mcuba nasib dlm sesi interview utk kenaikan pangkat, akhirnya en apai berjaya melayakkan dirinya satu tapak lagi...Rezeki yg tak di sangka2 kerana post yg mjadi rebutan dan competence atra staf2 yg sdh lama berkhidmat..sbgai insan yg layaknya hanya menadah tangan memohon dr yg Esa, mmgla suatu perkara yg m'gembirakan...(gudnews ni dh 2 mgu tahu, tp baru ari ni nk display..dh basi okey..hiks, iklan ckit!)

okey sambung balik..

namun..., debaran menunggu sesi penempatan baru agak men'cuak'kan! Terasa baru smlm pindah ke Johor stlh 5 tahun berkhidmat d Selangor..mmg masih baru, kami menetap d Johor baru 2 tahun..(bermula August 2008).. Harapan aku agar keputusan penempatan 3 januari ini tidak memerlukan pengorbanan dan perubahan yg besar. Klu di kekalkan d tmpt skrg, tiada ape yg perlu dirisaukan.. Tapi sekiranye ke negeri lain......?? Mungkin aku dan ank2 akan melalui proses perpndahan dan penyesuaian tmpt baru. Namun, sekiranye masih lagi cwgn di dlm negeri johor, pengorbanan tetap perlu..malah lebih besar. Mungkin aku akan bersama ank2 menetap d sini, dan mungkin en apai akan balik seminggu 2 kali.....cuak seh memikirkan segala ketentuan..!

itu blum masuk perihal aku lagi...lagi jenuh nk pikir. Aduyaaiii....semoga Tuhan melancarkan dan memudahkan segala urusan kami sekeluarga.

------------------n3 ni akan di sambung pd 3 hb jan 2011---------------------------

Sunday, December 19, 2010

hazreen

sesaje suka suki nk update perkembangan my 2nd boy..

Muhammad Haziq Hazreen :- (2 years)

  • percakapan - dan byk word yg bley sebut..suka ikut abgnye me'ronyeh' tah haper2.. pelatnyer tak ketara sgt.
  • sikap - lagi garang dr abgnyer...suka adegan geram2+cubit pipi org(ikut genetik saper ntah)
  • suka baling barang2..tak kirala aper benda..terutama menan yg berat2 sampai kena kpla abgnya..
  • klu tak puashati, dia return balik...tak kirala, dpt tarik kain pun jadi
  • very independence boy...bley pki slipar dan bukak sendiri..wlupun kdg2 terbalik

Saturday, December 18, 2010

not in mood

not in mood

kdg2 keputusan yg kita ambil tu, hasilnya tak seperti aper yg di impikan....


kdg2 pengorbanan kita, tidak di hargai....malah tiada yg faham & peduli.....


sememangnyer tanpa sabar, iman dan takwa..seseorang itu sentiasa merasa kekurangan diri, sentiasa merasa kelemahan diri..



Ya Allah, tabahkan hatiku dlm menempuhi hari2 mdatang..

Friday, December 17, 2010

bertiga aje

huhuuuuuu......

mlm ni ber3 ajer..bersorg(aku) + berdua(ank2) = bertiga

en apai yilek pocit!! awal2 pg tadi dh berangkat ke vietnam wit his opis trip.


lambatnye nk ari senin......cepat la balik....!!! keboringan sudahhhhh.......

rawatan resdung

n3 ni skdr nk berkongsi info dan xperience..tiada niat miat lain pun okeyyy...harap maklum.

Perubatan Resdung dgn Permata Hijrah sudah tidak asing lagi bg rakyat Malaysia pada dekad ini. (hukolos...intro mcm esei spm je..aku ekjas jadi lebih santai lorr)..hatta dgn itu, rakyat negara lain aku tak sure tau tak kekdah ni.

pada opinion aku, mslh resdung mmg mhantui para2 insan yg ada mslh alergik pemakanan,suhu,cuaca dan mcm2 lagi yg bersangkut..Ianye biasa mganggu bahagian muka, hidung, mata,mulut dan organ2 yg berkaitan..Pada kebiasaannye, mangsa resdung (ambik kooo..mangsa lagik) akan merasa gatal tahap gaban kt muka, hidung, mata ataupun selesema tak baik2,bersin 24jam tak benti (dgn istilah lain sok sek soksek..mukus kuar dr rongga ataupun haaaccccummm tak sudah2)..itula namanyer resdung..

gangguan2 mistik ini la mdorong en apai mcuba kekdah rwtn Permata Hijrah(dh tak thn sgt la tu..klu tak simpan ajer), sbgi pengikut setia sehidup semati, harus la aku mjadi peneman di sisi.

okey berbalik pd rwtn resdung Permata Hijrah(PH), byrn adalah sbyk limaploh henggit slma setengah jam. Pada permulaannya, sedikit serbuk akan dimasukkan ke dlm hidung mgunakan cottonbut(tul ke ejaan ni?). Dlm dua minit mcm tu, penghidap resdung akan bersin tak benti2..itu tandanyer ko mmg ader resdung...klu takbersin, tak der la kot! Anda bebas...

Kemudian.... urutan dibahagian dahi, muka, pipi akan dilakukan bg merangsang pengaliran lendir2 yg menyebabkan resdung...ms ni mmg mukus2 yg tak sepatutnye akan kluar...ko akan bersin bagai nk rak...proses yg sama dilakukan sehingga setengah jam...sedikit info dan penjagaan diberikan kpda kita...Menurut staf PH, rwtn seterusnya boley dibuat slps sebulan atau dua bulan slps rwtn pertama..dlm tempoh itu, ubat perlu di makan dan pantang seafood dan juga ais...harus di ingat, AIS(air batu) adalah pemangkin kpda resdung......

rwtn di lakukan dlm sebuah bilik. Klu ko pompuan, perawatnyer adalah pompuan..gitula sebaliknyer..aku dan ank2 duk kt luar tmpt menunggu dan tgh tgk Putera Katak....hikss..tv nyer besor, bagus...ada plak rwtn urut mata free, pki alatnyer...merasala jugak aku..

urutan tuk mggalakkan pengaliran lendir2...lama jugak part ni...

sesi mberi info dan taklimat kesihatan...

kesimpulan dr rawatan ni, ala2 testimoni dr en apai...hikss..

"rs lega la ckit...tp ms masuk cottonbut(mcm slh eja je)dlm idung tu, sakit sgt..okeyla, nti bley dtg lagik.."

testimoni bahagian aku..wlupun tak buat rwtn, tp nk jugak ada testimoni..gilo glamer ke haper..hahhahahaa...fedulik haper guwe!

"aku suka sbb tempatnyer bersih, staf yg baik(made in klate blako puok2 dio), ader tv besar dan sofa yg selesa tuk yg tukang tgu, ada rwtn urut mata free..dan g ptg very de islamic place..i likee"

Semoga Permata Hijrah terus sukses dgn kaedah rawatan ini....ecehhh...

tuk warga johor, bley dptkan rawatan area BBU...satu building ngan HPA,area ns beriani and Maidin...itu je info dr aku tuk warga johor..ops! sblum terlupa, rwtn mgkin tdk akan dilakukan sekiranyer seseorg itu ada mslh asthma, sakit jantung atau darah tinggi...itu info yg aku dapat..

Thursday, December 16, 2010

riadah petang

dh tk de benda nk bikin..ank2 pun dh boring duk umah. Maka planning harus dibuat....

en apai : nk g main layang2...?
aku : nak..!! (pelawa mak ke pelawa ank? aku yg excited pulokss..)
aku : along, bersiap cepat..papa nk ajk men layang2...
along qimi : heh, mama?? yeyeye...

sederap je kami dh sampai padang tmpt org main layang2..hukolos...ramai org tuuu..Pelaburan harus dibuat tuk ank2...tp beli layang2 yg murah je...selai RM5..dh ank duaorg, melayang la seploh henggit. Tak pe la...sorg dpt corak ben10, sorg dpt otromen..Sudahnyer aku ngan en apai yg gigih naikkan lyg2 dan main bgi nk rak...ank2 tukang pegang bila dh stabil di udara. Best jgk mein mendaalah ni. First time aku main ni...bila duk usha-usha, baru perasan. Chinese Famili yg ramai bwk ank2 main kt sini, yg melayu dua tiga kerat jer.... maner diorg pegi?

opss..dh dekat nk magrib, patutlaaaa.....Ahakss...maka dgn itu, berangkat la kami pulang rumah. Klu tak ujan, next time nk dtg lagi la main.

Info : View...padang sebelah Jusco Tebrau ajer.....mesti jumpa sbb itu port org main layang2...



sila abaikan gambo yg sgt gelap...iyola, guna camera enpon sajork..pastu suasana dh gelap. Ms tgh suasana cerah, tak terpikior nk ambik gambo..huhuhuhu

angin dan sambungannye...hiks

sambungan kpda n3 be4 dis..

setelah bercerita pjg lebar dgn dokt Homopati, akhirnye aku memutuskan utk mdpt khidmat rawatan kt sini. Mula2 tu, darah secoet di ambil tuk scanning penyakit yg ada. Sgt kagum, dgn bayaran RM70 kita dpt tau situasi organ dalaman...jakun sguh aku! Biasanye plg tdk pun sebotol kecik darah diperlukan..ops, trauma bila igt meksi(misi) ambik darah ms peknen...jarum bapok besor...klu kt private jarum kecik je la..

aku : bley ke darah byk ni nk check organ dlmn kita?
DH : owh..mmg perubatan kita ambik darah ckit je..kita bleh tgk la bacaannye..
en apai : bacaan? mcmaner tu..(laki aku dh start konpius tahap gaban..aku pun sama)
DH : kita guna kaedah frekuensi..tembakan pd zarah darah ni..then cari secra manual bacaannya..kita tgk dan check satu persatu...kaedah ni, kita bley tgk scara mdalam..klu jantung bermasalah, kita cari punca mslh, area mana, part maner...kita akan cari..

DH tunjukkan contoh graf pesakit kepada kami...sedikit ternganga aku...baru aku paham. Tapi tetap rasa mcm canggih dan ajaib sgt. Teknologi terbaikk......Okey, Berbalik pd cerita aku tadi...

DH : okey, esok awk dtg..kita tgk bacaan nye mcmaner dan apa mslh awak..
aku : okey..
........................................................................................
Esoknyer...

Sgt berdebar menunggu result dr DH....tp redha je la. Dah nko pergi check, takkan tak nk tau result kan??? So, harusla aku psg telinga btul2 dgn ape yg DH nk smpikan...

DH : Okey, ni bacaan graph awak....bar yg pertama,bacaannya 8, mmg menunjukkan awak sdg hadapi sakit...atau maksud lain, penyakit tu mula menunjukkan tanda2..klu bacaannya bwh dr 5, mgkin awak tak leh detect rasa sakit tu..padahal sakit tu dh muncul sebenarnye...bacaan yg sepatutnye ialah bwh 5, 0 adalah 100% okey... Bar yg kedua, menunjukkan perjlnn saluran atas hempedu awak, okey..memuaskan..bar ketiga, bacaan 8..ini 'bileduct',saluran utk cecair dlm hempedu awak keluar...bar keempat, bacaannya pun 8...punca kpda bileduct...ini menunjukan hubungan cecair yg pekat dan ada gangguan batu2 dlm hempedu tapi belum ada tanda2 hempedu awak rosak,sbb tu awak takde simpton mata kuning atau kulit mjadi kuning..

DH siap melakar hempedu dan mslh bileduct sewaktu xplain kpda kami....ini menambahkan kefahaman dan mmg bleh diterima dgn akal pikiran aku...tingat pulak ms blajo sains form 3 dulu..

aku : ini peringkat yg bahaya ke mcmaner? (dan dan aku tingat ms peknen dulu aku suka makan tomyam yg mcm2 seafood kt dlm tu...huhuhuhu)
DH : sy bg ubat tuk cairkan bileduct spya dia bley mengalir dan serap nutrien...semua org ade batu dlm hempedu, cuma sejauh mana hempedu kita bley adapt batu tu..mcm kes awak, batu tu ada kt tepi2, dan kejap dia ke bawah, dan kejap dia ke atas...itu mengganggu phadaman dan angin dlm badan...itu yg mbuatkan perut awak kembung...kiranye secondary part la..saya bagi ubt tuk 1week, awak makan then dtg balik sini tuk check lg skali. Kita akan buat proses yg sama..check bacaan..klu dh menurun, maknanye dh okey..biasanyer, rawatan Homopati berdasarkan evidence, kita ambik darah, check...pastu bg ubat...1 week or 2 week after, kita check lagi..then ubat yg kita b ikut perubahan...bukan ubt yg sama..

fuhhhh....setakat ni aku rasa mmg mjwab persoalan dibenakku....alhamdulillah, syukur kerana tergerak hati utk aku mdpt rawatan kt sini...esok pagi date tuk 2nd check up...hrp2 okey. Lagipun, dh semnggu mkn ubt Homopati ni, aku rasa badan mcm okey...

Kuasa Tuhan yg menentukan semuanyer...bila nikmat yg diberi selama ini, ditarikbalik...kita perlu sedar, makan perlu ada kawaan...kpda para wanita yg biasa mhidap mslh kembung, angin, medu(org tganu guna istilah ni) atau gastrik...sila la rujuk kpda pihak yg sepatutnye..jgn disimpan..setiap penyakit tu ade ubatnye.. Tawakal dan syukur kepada Nya.

SEkian info dr aku utk kita semua....

angin dan punca

wokey...citer yg tertangguh. Psl angin kuskus dlm badan aku. Akhirnye terjawab sudahh..dan skrg dlm proses penyembuhan! Semoga lps ni tiada lagi gangguan penyakit ni..

First, mcm2 ubat dh masuk dlm perut. Mcm2 jamu dh try...ader yg mjadi, ader yg tetiba imun dlm badan..dah tak jadik ape! Klu kt klnk, dh berjenis2 ubt angin aku makan..jenis kunyah,jenis air, jenis pil, kapsul,air halia bergelen-gelen(jgn percaya),bwg putih 18kilo(pun tak tepat ni),semua tak jalan..tak der jgk baik! Cumahasilnye kurang sedikit, dan esok lusa angin tu dtg balik..kdg2 dia datang skali ngan loya2 mcm org peknen tu. Cuak jgk..tp aku tahu itu adalah angin kus kus yg biasa bersarang dlm perut aku!! Walaupun begitu, syukur kpda yg Esa kerana aku masih bley menjalani aktiviti sehari-hari dgn jayanye..Klu tgk tudung aku senget benget dan aku kurang berckp..maka tgh ‘berangin’ la tu. Klu ceria tak tentu hala,maka aku sehat la tu..

Disebabkan dah byk timbul soklan dlm kepala aku, maka en apai ajk aku jumpa sorg ustaz(nama dirahsiakan) utk tujuan berubat..di pendekkan cerita, setlh ustaz ni scan badan aku mgunakan kaedah yg tak terpesong dgn ajarn agama,insya Allah.. maka kesimpulan yg bley dibuat ialah masalah dlm badan aku sendiri. “awak ni, klu tgk mcm tak sakit…insyaAllah, tak de apa..sy bg air, awak minum dan buat mandi. Sebenarnye sistem badan awak yg tak btul..awak keje kt maner?”

“kt sm****.” “awak ader kena tempias ckit ni..bla bla bla………” Aku tak nk la dedahkan criter seterusnye..takut jadik perkara berbangkit puloks..ahakss.

setelah seminggu berubat, alhamdulillah aku dapat rasa kelegaan apabila angin dlm perut sudah beransur kurang...namun, masih terngiang2 dgn saranan doktor spya aku mjalani scan hempedu tuk check samada something wrong somewhere...biasanye, dikaitkan dgn batu dlm hempedu...tp sympton tu tak de pun pd aku.

tak habis takat tu, masih ade lagi saki baki penyakit ni..biasanye, klu aku silap mkn sprti pulut, ais or ape2 yg sejuk...otomatik, perut meragam dgn angin yg menyumbat tak nak kuar..dia punyer tahap se'eh(senak=kembung) mmg tak usah ckp la...dam dum dam dum...mcm main rebana.

Satu hari (minggu lepas), blk dr sekolah, aku terbaca psl Homopati area Jln Sagu...Tak pikir pjg, keinginan nk buat check up mmg tak bley nk kontrol, maka aku stop & terus berurusan dgn pakar perubatan kt situ...


aiseh..dh lenguh la buat n3 ni, pjg puloks...nti sok lusa aku sambung...

Tuesday, December 14, 2010

ronggeng ujung tahun

baru nk update...kebetulan encik asben ade keje kt putrajaya, maka lajakkan terus ke bkt tinggi.. mmg niat naik nk bergambo dan jalan2 ajer. Nasib tak ujan..view mmg cantik, tp tempatnye tak besar sgt tuk di jelajahi. Korang sume mesti dh sampai kt sinikan...aku ajer la ketinggalan..ahaksss..

okey, sedikit info kpda sesiapa nk prgi ke sana

1) Bukit Tinggi terletak selepas tol Gombak menuju ke Genting Sempah.. Mula2 kita akan jumpa Genting Highlands dulu, then Janda Baik...ala, korang tgk ajer la google map..Kt highway mmg ader Signboard okey..
2) Naik ke atas tak der la jauh maner, rasanyer cameron lagik jenuh nk naik...
3) Byrn masuk adalah RM12 utk dewasa..RM8 tuk knk2 riang di bwh 4 tahun...
4) Colmar building mmg menarik...hotel ader kt dlm building tu...
5) selain Colmar buidilng tu, bley g tgk Japanese Village...part ni mmg longgar sendi2 lutut sbb kena mendaki by kaki..sebenornyer leh naik bas yg disediakan..tp oleh sbb kami nk park kereta kt area Japanese Village, maka gigihla manjat bukit... bley la layan kabus skali....syok!

itu ajer info yg aku nk bagi...selebihnya, mcm tak baper nk ptg...gambo byk, tp malas plak nk upload...


n

u

setle sudah

okey..sepagi td duk kt IPGTI. Jenuh jugak nk setlekan part interbiu kpli ni. Alhamdulillah, aku dkurniakan kesihatan dan juga semngt tuk attend interbiu. First time dpt pggilan interbiu tuk kpli stlh 6 kali apply. Dah mcm2 course aku apply, tp kli ni bila mntk english, aku dipanggil interbiu pulaks. Bhaser english tu.....OMG okey!

stlh 3 4 ari prepare ape yg patut, akhirnye aku gagahkan jugak diri tuk menuturkata fully in english...Nk jadik cikgu haruslah 'bijak pandai'. Iyolah, dh kita nk turunkan ilmu kt anak bangsa..jiwa harus tegar dan menepati scope pendidik yg sepatutnye. Tak bley la main hantam keromo sajork..Dah lama tak facing ngan benda2 soaljwb camni, sedikit kejung and cuak seh!

Aku nye sesi kul 10. Kekdah interbiunye agak santai...first, written..2nd,discussion in grup and thirdly baru induvidual. Gigih jugak la nk pulun tiga2 part ni. Dah mntk english, everything in english la..dr bercakap, bertulis(imbuhan ni salah..not 'ber'),berbual dan berhaper2 lagik sume dlm BI.. Sgt terhutang budi pada grup aku tadi, wlupun tak pnh kenal btg idung tapi semangat berkumpulan tu terlalu tinggi..5 bintang aku kasik!

Hiks..utk mengelakkan ko(aku) ternganga sbb tak tahu nk ckp aper, aku siang2 dh buat skrip and spot question..hahahhaaa...alhamdulillah, grammar yg aku duk jeling dua belah mata mlm tadi..ditanyer ms interbiu!! very fantastic and bombastic..sbb klu tak, soheh tk bley jawb..falsafah, misi,visi ckit pun tak di tanyer..kemain lagik aku hafal. Tp tak pe la, at least aku prepare..hehehheeee...

ada jgk certain part yg ralat ms interbiu tadi, tp tak pe...sume dh lepas! Dapat tak dapat kendian citer.. klu dh rezeki tak kemana. Klu tak der rezeki, mungkin next time and tempat lain plak..

Thanks to Allah for dis chance..!

Thursday, December 9, 2010

si putih

aduyai.....lamer benor tak jenguk blog kawan2. Aku igt, bila memiliki si putih kecik ni, mood tuk mlyn tenet berkobar-kobar. Tapi byk plak benda nk di setle, campur plak dgn penyakit M(malas)..huh!

dua tiga ari ni aku byk spend masa menguruskan rumahtangga dgn jayanyer(konon je la..ahakss)..balik dr kl mgu lps, tak abis2 ngerjakan baju. Cuaca mendung memerlukan proses yg agak lama tuk kain kering. Maka, kerja melipat, menyusun pun tertunda2..gitula kekdahnye org umahhh. Tak abis tugas...blum mausk part layan ank2 lagi. Tp aku puas hati sbb spjg cuti sekolah ni, aku dpt pastikan rutin pemakanan ank2. Klu ari kerja mmg tak sempat dan hampir 80% diorg kt umh pengasuh..seronok dan gigih msk nk bagi ank2 makan. Bila smpi mood diorg nk mkn, mmg excited lebih la aku. Tp time diorg tak nk mkn, meroyan jgk jiwa nurani aku...ank oh ank! Terlalu tinggi kesabaran yg diperlukan dlm mbesrakan kalian. Aik...lari topik sudaaaa....abaikan je la kemerapuan ku itewww..hehhee




si putih..

Wednesday, December 8, 2010

tamat berkhidmat


last punch card..harus ambik gambo tuk kngan...(skdar kenangan peribadi..jgn sesape "uwek" tgk gambo aku ni

30 nov 2010, berakhirla perkhidmatan sbgai gstt tuk tahun ni. Insya Allah, klu ader rezeki continue contract lagi tahun depan..

terlalu byk ilmu yg di kutip spjg 2 tahun kt sekolah ni. Satu tempat yg penuh dgn kenangan suka duka(ada duka ker? mcm sume kngn manis sajork!!) bersama para pelajar. Semuanye pglaman yg amat bermakna utk aku. Sebagai bekalan dlm membesar ank2 dlm dunia yg penuh dgn cabaran..

menjadi tenaga pengajar di zaman ini bukan la satu tugas yg mudah..satu kepuasan yg tdk boleh tergambar dgn kata2 apabila ilmu yg kita berikan, difahami oleh pelajar..

Friday, December 3, 2010

hadiah haqimi

tahun ni aku ngan asben sepakat mberi hadiah befday berbentuk meja study utk haqimi.
Jenuh jgk mensurvey meja study tuk budak2. Mula2 tu ke JJ tebrau, tapi yg berkenan sumenye takde stok. hampeh btul..Pastu ke Tesco, langsung tiada choice....esoknye plak, ke giant...baru dpt pilihan dihati..Makpak yg galoks lebih pilih itu ini. Haqimi rileks je pun..ahaksss. Iyola, zaman aku dulu belajar sambil meniarap aje. Tak pyh meja2 ni..dpt masuk u jugak. Tapi as a makpak yg nk tgk ank selesa belajar, maka aku putuskan beli meja study je tuk hadiah befday tahun ini. Bila dh beli kt Haqimi, Hazreen mesti ade bahagian. Kalau tak gaduh berebut. Igt nk beli yg kekal bley guna sampai seklah menengah, tp bila pikir nk pindah randah tu merumitkan, kami beli je jenis pasang siap. Janji kukuh dan bley di pki spjg sek rendah..



Setle satu part tggjwb selaku ibubapa yakni sediakan tempat beljr utk ank2. Ini salah satu preparation tuk Haqimi masuk Prasekolah...

Tuesday, November 30, 2010

kelahiran itu

masih segar di ingatan tanggal 30 nov 2005, tatkala melahirkan hero sulongku Muhammad Haziq Haqimi bin Fairulnizam di Hospital Daerah Dungun usai sahaja azan subuh. Hilang semua derita sakit yg di rasai apabila menatap badan kecil di atas pangkuan dadaku..terlalu comel, terlalu bersih, terlalu indah...terasa seperti mimpi. Tak pernah terjangka sedikitpun di kotak fikiran, detik itu aku bergelar 'mama'. Sungguh besar anugerah Tuhan...syukur...

Walaupun tanpa suami di sisi (bertugas di Shah Alam) tp aku cukup bahagia di temani mak ayah di sisi..Jelas terpancar kegembiraan dimuka mereka berdua. Selesai di Qamatkan oleh ayah, Haqimi di letakkan semula di katil baby. Suara tangisan kecilnyer mengajar aku utk m'beri susu ibu kepada nyer. Pengalaman pertama...di ajar oleh mak. Cara memangku, cara menyusu...terlalu luar biasa keadaan itu..dlm menanggung sakit jahitan di bahagian bawah. Aku berjaya mberi yg terbaik utk Haqimi...Alhamdulillah...dgn izinnya...

Terima kasih kepada staffness di Hospital Dungun yg menjalankan tugas dgn baik sepanjang proses kelahiran ankku...

Hari ini genap usia Haqimi 5 tahun..tiada yg aku harapkan dari nya melainkan menjadi ank yg soleh..semua ibubapa inginkan yg terbaik utk setiap ank mereka. Begitu juga aku...

"Selamat Menyambut Hari Kelahiran yg ke 5 tahun Muhammad Haziq Haqimi..Mama sayang kamu..."

Sunday, November 28, 2010

sunday mood

yuhuuuu......slmt ber'isteri'rehat korang. Hari ni hari ahad...mcm2 bley bikin. Hari cotiii....

smlm berjaya tdo 3 beranak.. aura takut tak datang plak, bagusla. Keberanian sudaaa...en apai ari ni baru gerak dr KL. Petang kang sampai le tu..

sunday mood in de morning : harus merajin kan diri kemas umah, lap habuk2, mop lantai segala bagai..lepas sarap simple2 ngan ank2(honey star + susu) aku mula la beroperasi kms umh. Siap bersih longkang tepi umh lagi..yuhuuu...lalalalallaaa...rajin melampau okey.."clap ur hand bebe..."

menu ari ni msk sup aym+goreng kcg campur hati ayam...tp sup mcm cair sbb tak cukup bwg.(nk g kedai malass)..hantam sajork! Ahaksssss......

owhh......hujan sudahhhhhhh.....ptg ni bley la rehat2 smbil layan tv ngan ank2..

ni je la n3 singkat sesedap rasa..nk blogwalking plak

Saturday, November 27, 2010

frust!

si isteri : eloo..abg col td, syg g anto along ngaji..tak bwk enpon.
si suami : tak per2. Abg col balik..
si isteri : okey

dua saat after

si suami : heloo..
si isteri : eloo..kt MAHA lagik ke yang?
si suami : a ah. tertinggal transport ni..
si isteri : owh..td anto along ngaji tp cikgu nyer tak der. Adik mengaruk nk ikut along g main padang..
si suami : padang basah tak? dh tak ujan tu?
si isteri : bsh la tanahnyer..abis, dia nk main ngan aiman..syg bagi je la. Dah tak ujan..
si suami : yang..diorg mcm nk balik esok la..
si isteri : abis abg?
si suami : dh dtg ngan diorg, balik esok jgk la..
si isteri : owh..tak per la :(

frust ke takut ke.........???????? dah 4 mlm mil aku sekuarga dtg teman..pg tdi diorg dh gerak balik..uhuk uhuk...sabor je la.......

MODE : AKU SGT FRUST........sbb dh set dlm kepala en apai gerak lps magrib & sampai dlm kul 1 or 2 pagi cenggitu..tp SILAPPPPP....huhuhuhu

meragam

ragam ank2 mmg tak bleh nk tahan klu dh samapi waktunyer...nk ajer aku seligi haqimi kt Jusco ari tu. Tapi masih mampu kontrol jiwa la kan....sementara tgu en apai solat magrib kt surau, aku pusing2 dlm JJ ngan ank2...dan terpikir plak, nk ambik gambor ukuran pasport haqimi yg perlu di sertakan sewaktu daftar prasekolah nanti. Alang2 dh der kt JJ, kitorg sepakat nk ambik gambo dia kt sini ajer...tak yh la nk g kdi gambo lagik..

dia kena duduk kt depan tirai biru tu...ms ni sporting lagik...ikut arahn jer

Bila dh jumpa photoshop, setle byrn & tgu gambo (kena tgu 15min), bleh plak dia merengek nk camera. Dia igt camera menan ke haper...siap tunjuk yg rege RM5 6 rat tuuu...geram btul aku!! igt makpak dia ni cop duit ke..tensi btul aku!!

muka yg sedikit tegang...mintak kamera...


merengek tak abis2...geram btul aku!....tp aku sempat snap muka dia...hahhahaaaaa...lagi la dia bengang



aduyai...sabor sajork!!

sate oh sate

stori pendek mendek je ni...

makan sate kt Taman Molek bersama 'seseorang' yg baru mdpt Anugerah Usahawanita peringkat Kebangsaan..


Tahniah tuk beliau yg sekarang berada di MAHA.......semoga beliau terus sukses!





yg tgh berborak ngan en apai itu la orangnyer...she is very sempoi women and veri da baik hati....i likeeeee...



aku tukang makan sate & borak2 aper yg aku tahu jer...pepehal pun, seronok berkongsi cerita dgn beliau

hotel free


oliday yg sgt dekat dgn umh...satu beg sudah cukup tuk 4 beranak...

uhuk..dh agak lamer dpt voucher ni tp bru mgu lps terhegeh-hegeh angkt beg g Hotel Selesa. Tak jauh pun, sekangkang cicak(cicak ader kangkang kerrrr??) dr umh aku je. Alang2 free tak yh bayor..pergi je la kannn, rezeki cabutan bertuah...

bila dh susun schedule sgla bagai (maklumla kebizian akhir tahun..), maka date 21-22hb November mjadi pilihan tuk kami sekeluarga menginap di Hotel Selesa JB. Pakej 2D1N..dlm badan yg tak berapa nk okey tu, larat jgk bwk ank2 jln..ala2 bercuti jgk la...hikss..pergi rehat2 minda & badan jer..

Terima kasih kepada Pihak Kebiru yg mengadakan hadiah cabutan bertuah versi pengiapan free ni. Aku sokaaa..sbb aku yg dpt!!! ahakss..dan terima kasih jgk pd staff Hotel Selesa Jb yg sgt baik hati..siap bg Deluxe Room tuk aku sekuarga...toche toche..

bilik kami....tingkat 21.......

Gerak dr umh tghari, check in,masuk bilik tdo, ptg kuar ronda2 smpi mlm, pastu balik hotel..ank2 sebuk nk main pool, tp aku mls nk melayan...jdiknyer depa main air dlm bathtub(btul ke spell ni) jer...ahakss..kijam siot!


gelagat haqimi & hazreen tgh bersantai minum2......tak sampi 10 minit, pastu gaduh...

Wednesday, November 24, 2010

mode : mute blog

hiks...mute seketika..ari ni igtkan nk meriahkan balik suasana blog ni, hrp2 berjaya la aku mhapdet dgn jayanyer..

dh seminggu lebih tak bukan tenet kt umh! mmg dh bersawang labah2....


mcm2 kekangan yg di lalui..semuanyer atas dasar mementingkan yg lebih penting dr yg penting!!

Aku tak hilang jauh yer kawan2...(pd yg bertanya nape sepi je blog ni)..cuma mengejar waktu 24jam yg dirasakan tak pnh cukup.


Mmg cukup kalut+penat semingu ni...meh aku senaraikan satu persatu..


1) Isnin -rabu = terpaksa balik Tganu secara tiba2 apabila mdpt berita 'pergi'nya seorg pak cik sblh ayah yg mngadap Illahi...di tambah lagi dgn berita sepupu lelaki yg eksiden sehingga koma 2 hari di hospital KT..

2) khamis -ahad = aku di landa angin kus kus..hikss..bab ni yg tak bleh blah..nti la stori mori di lain n3..

3) ahad - isnin = me'redeem' balik penginapan di hotel selesa, jb....ini hadiah cabutan bertuah ari tu..baru nk pergi wei...



memang satu mgu yg mencabar fizikal & mentallll.............

Friday, November 12, 2010

opss..info 18sx

terbaca sesuatu yg interesting kt yahoo then aku sajer nk tempek sini tuk share dgn korang sumer...


Think you know a thing or two about kissing? You probably do. But the facts below are so off the beaten path, we’ll bet you don’t know them all — and they could come in handy. Not only could they provide some steamy “Did you know…?” small talk, but they’ll help you see all the benefits a satisfying liplock can bring into your life. Happy smooching!

1. Two out of every three couples turn their heads to the right when they kiss.

2. A simple peck uses two muscles; a passionate kiss, on the other hand, uses all 34 muscles in your face. Now that’s a rigorous workout!

3. Like fingerprints or snowflakes, no two lip impressions are alike.

4. Kissing is good for what ails you. Research shows that the act of smooching improves our skin, helps circulation, prevents tooth decay, and can even relieve headaches.

5. The average person spends 336 hours of his or her life kissing.

6. Ever wonder how an “X” came to represent a kiss? Starting in the Middle Ages, people who could not read used an X as a signature. They would kiss this mark as a sign of sincerity. Eventually, the X came to represent the kiss itself.

7. Talk about a rush! Kissing releases the same neurotransmitters in our brains as parachuting, bungee jumping, and running.

8. The average woman kisses 29 men before she gets married.

9. Men who kiss their partners before leaving for work average higher incomes than those who don’t.

10. The longest kiss in movie history was between Jane Wyman and Regis Tommey in the 1941 film, You’re in the Army Now. It lasted 3 minutes and 5 seconds. So if you’ve beaten that record, it’s time to celebrate!

Laura Schaefer is the author of Man with Farm Seeks Woman with Tractor: The Best and Worst Personal Ads of All Time.
6. Ever wonder how an “X” came to represent a kiss? Starting in the Middle Ages, people who could not read used an X as a signature. They would kiss this mark as a sign of sincerity. Eventually, the X came to represent the kiss itself.

7. Talk about a rush! Kissing releases the same neurotransmitters in our brains as parachuting, bungee jumping, and running.

8. The average woman kisses 29 men before she gets married.

9. Men who kiss their partners before leaving for work average higher incomes than those who don’t.

10. The longest kiss in movie history was between Jane Wyman and Regis Tommey in the 1941 film, You’re in the Army Now. It lasted 3 minutes and 5 seconds. So if you’ve beaten that record, it’s time to celebrate!

Laura Schaefer is the author of Man with Farm Seeks Woman with Tractor: The Best and Worst Personal Ads of All Time.

Tuesday, November 9, 2010

setuju tak korang???

Berita mlm ni : Datin Rosmah mencadangkan penyediakan tempat jagaan ank2 di tempat kerja bagi memudahkan pengurusan kekeluargaan & mengeratkan kesejahteraan famili..aper pdpt korang??? Aku rasa klu tuk kuli2 mcm kita semua setuju sgt!!! ank depan mata, dekat, terjamin..

Tapi bgaimana plak side employer? Senak jugak kepala nk mikirkan pasal ni...nk kena sediakna space lagi, mcm2 nk kena setup...

Tapi opinion aku yg tak seberapa nk bergeliga ni----------tak berapa nk seswai...maybe kena tgk scope bisnes company la. Pada aku, masa keje adalah fokus tuk tugas2 & tgjwb yg di berikan!

Tapi aper2 hal pun, Tahniah tuk Datin Rosmah yg byk mbantu wanita2 serta ank2 kecil diluar sana yg masih memerlukan perhatian dan keadilan...

korang rasa.....?????

konvo haqimi

Kul 815 pagi ahad smlm, berdesup kami gerak dr Tebrau ke kompleks MAWAR..ari ni ada majlis penyampaian sijil2 sekolah Haqimi. Selaku makpak yg bertggjwb, wajibla ke sana menemani ank2 yg setlh setahun belajar bg mdpt sijil

Buntu plak kpla otak ni nk stori mori..juz drop da pcture je la utk kngn along Qimi bila besor2 nti...mood nk berceloteh yilek la mlm ni!! Gambo pun aku malas nk susun..hikss













gelihati melihat persembahan budak2....mcm2 ragam...sooo sweeetttt!!

Tahniah kpda tenaga pengajar Tadika Al-Ummah..

puteri harbour-nusajaya

jalan2 kt nusajaya...setelah melihat photoshot dr Rambo@fazrul yg mantop, kami suka suki terjah puteri harbour! view lebih kureng mcm kt langkawi tmpt kapal Dato' Mansor berlabuh........layanz de piccas!

owh..kpda sesapa yg nk pergi sini, korang cari signboard Nusajaya, terus ke Pusat pentadbiran Pejabat2 Kerajaan Negeri tu, then terus nmpk signboard Puteri harbour..masuk sampai dalam..










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...