aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Thursday, January 3, 2013

anak 1st day sekolah,mak 1st day exam.. hmm..

sebulan jugak tak hapdet blog ni.... dh tak berapa nk tegar membloging...aduyai...
 
kali ni nk buat n3 psl hazreen 1st day g sekolah. Mmg agak ralat sbb aku tak berada di tempat kejadian! Sedey campur frust sesangat....sbb 3hb hazreen start sekolah, dan 3hb la jgk aku kena ambik exam tuk 1st paper sem terakhir ni.. WHY date nye mesti sama??? Y Y Y? streh makkk! Tak leh tgk my little boy hari pertamanya g sekolah..Semua tugas bertukar tangan kepada Mr Mama..A to Z..(suami sy memang terbaik utk sy sekeluarga..tacinggg...sobsobsobbb)

 along & adik seawal pagi dh sarap.... en apai sediakan honeystar..mudah, cepat & di gemari mereka dalam gambo di atas. Along teman adik sarap wlu sekolah agamanya start kul 10.15am.. sapot each other! bagus..

 comel dan steady hazreen.... sedey...dpt tgk gambo je....klu aku ade skali mmg best! huhuhuuu........

 time dh nk balik...makbapak begitu teruja tgk gelagat anak mereka... en apai steady... dr jauh jer intai... ala2 paparazi jugak laki aku ni
 selesai tuk ari pertama....tgu nk balik... beratur utk di susun naek van dan di jemput makayah... Sila cari dimanakah Hazreen....ahakss...
 part paling tacing aku tgk gambo hasil wasap ngan en apai... kesian..kecik lg dh nek van sekolah!  aku dulu nek tigktn 1 br belajo nek van sekolah... jauhye beza zaman dulu dgn sekarang. Ape boley buat...makayah ade komitmen, kena kerja, masuk opis lambat bos marah....hasilnye anak2 nek la van...sume kena independent.. X pe la nak..kecik2 dh nek van sendiri, nti tingkatan 5 dah leh bwk kapal terbang sendiri..jd PILOT!
hazreen..pose 'peace' kt papa nya..... :)... semoga jadi anak yang bijak utk agama, bangsa dan negara... masa ni muka dia blur..."mana la van ni nk bawak... owhh...veridetacinglaanakmamasorangni...

tuk hazreen, klu dh besar ckit dh boley bc ape yg mama tulis ni, mama mintak maaf tak dpt tgk adik sekolah..tp mama tetap ikuti semua2nya dr papa... u're a good boy! Terimbas kenangan masa ALONG 1ST DAY SEKOLAH .... pun teruja jugak...

Tuesday, December 4, 2012

register sekolah....

bulan 12 ni, selain duk sibuk ngn kenduri kawen dan bwk ank2 g oliday sini sinun......makpak pun duk sibuk daftar sekolah anak....

okey...tahun depan hazreen plak masuk school....teruja dia mmg tak yah cakap! aku sbgi mama yg baru nk abis sekolah jugak ni turut teruja....xcited tuk ank ke-2 ni sama jugak mcm xcited anak per1, si haqimi 2 tahun lepas pun mcm ni. Tahun dpn dia dh darjah 2....dh bley berdikari....Anak nk masuk sekolah, mak plak tak leh tdo mlm.... :)

layan picas sajork....balik dr register hazreen kt Al-Amin edu center, trus dia nk melaram ngan baju sekolah...comelll je aku tgk...rs nk gigit2 je...

 muhammad haziq hazreen.......
selamat bersekolah anak mama......
along sapot 100%.....mcm2 pesan kt adiknya.......hiksss klako.....

Tuesday, October 30, 2012

skali salah bulan daaa....

fuhhh...dah bersawang blog suzieapai ni. Lame benor tak hapdet derrr.... tuan blog malas kah atau bizikah atau ape kahhhh???? Sesungguhnya jawapan kepada persoalan tersebut  adalah tetap sama.... apdet ikut mud, kalu mud rajin, ade la n3...kalau tak, bior labah2 buat sarang sajork!

citer ank branak ari ni :

di suatu pagi yang suam2 kuku...si bapa duk sibuk bersiap nk g keje...si ibu yg tgh beroliday bermalasan sguh siapkan air tuk srpn ala2 utk si bapa... selesai minum sgla bagai, si bapa mengeluarkan kata2 dgn penuh konfiden...

si bapa : hepi befday along..ari ni befday along..
si along tersipu2...si ibu tercengang2 sambil layan kepala yg pening lalat dek kerana demam + flu yg melanda lubang idung..
si ibu : eh!? ari ni heh...alamak! mama lupa laa....hepi befday along...sori...mama demam sampai lupa befday along...
si along : heheee..befday along heh mama? adik oktoberkan mama...
si ibu : ye..nti mlm kita celebrate..

15 minit berlalu...si along tunjuk kalendar pd si ibu...

si along : mama...befday along yang ni ke, yang ni..? ari tu mama ckp, adik oktober, along november... hah! macamne?
si ibu : hahhh....? aikkk.....ni bulan berapa...? laaa.....papa salah la niii....hahhhaaaa
si along : ha..tu la...along pun pening...
si ibu : ambik tepon mama, col papa....ckp papa dh salah bulan....hiksss..

si ibu dh ketawa sorg2...gelihati sbb si bapa salah bulan.... sblum ni dia selalu salah tarikh, tp kali ni salah bulannnnn..... ohmennn!

nk kena cari suplemen tuk brain yg bermutu tinggi ni...huhuhuuuu


Wednesday, October 10, 2012

mElLyGoEsLoW

di atas bumi ini ku berpijak
pada jiwa yang tenang di hariku
tak pernah ada duka yang terlintas
ku bahagia

ingin ku lukis semua hidup ini
dengan cinta dan cita yang terindah
masa muda yang tak pernah kan mendung
ku bahagia

dalam hidup ini
arungi semua cerita indahku
saat-saat remaja yang terindah
tak bisa terulang

ku ingin nikmati
segala jalan yang ada dihadapku
kan kutanamkan cinta tuk kasihku
agar ku bahagia

***bestjugaklayanlagunisambilbuatesaimen!

Thursday, October 4, 2012

di suatu petang yang berpeluh-peluh

di suatu ptg tu ialah hari ni.....

hari ni sy pergi joging bersama kawan sebilik saya....

kuliah hari ni habis cepat...

nak joging pun awal lg....

maka sy makan pisang goreng,ubi ketuk,keledek goreng dan air kelapa dulu...
(ubi ketuk kt damiana best..mcm kt Tiram..selingan tuk promot)

pastu, sy g joging kt tasik damiana....

pertama kali dtg sini...

best la jugok seposengg....

lenkali nok datang lagi....

 yang baju biru itu kawan sy...dia jauh tgglkan sy sbb dia lari laju...sy lari2 anak je..sbb ms ni dh berpeluh-peluh..peha gatal2..selulit dh pecah kot...huhuhuuuuu
 sgt nyaman...sbb sblh ngan banjaran titiwangsa.....dpt la pusing 2 round tasik ni....
 view sgt cantik....bukit bukau gunung ganang belakang masjid tu adalah tulang belakang malaysia....banjaran...(tak percaya tgk dlm buku geografi)
kaki ni dh penat joging...harus duduk bersilang.... :)...

okey kawan2 upsi...jom kita joging setiap kamis petang....moh kita sehatkan jantung kita...

**kredit to emi hitrawaty & pah sbb bg tumpang sembahyang & pinjam tudung......... hiksssss...
(hmmm klu bwk famili dtg joging sini mesti bestttt......)

demam plak dia..

demam...musim @ virus??? maner2 je la...malah pulok nok pikir heh.. (tgh smgt nok wak engtri dalang bahaser tranung...pahang dok pahang kendiang criter la wes..hok peting, tuan blog rasa beh...)

selasa ngang rabu en apai demang. Ari ni kamis, hazreen pulok hok demang....mok hok jelita ni pulok duk TM...siang sungguh la. Doh nok guana, kalu dekak2 soheh balik ari...bulih jugok la tengok2...en apai ni jenih payoh nok demang, kalu dang demang gok, parok la ckit. Hazreen ni, rasanyer jakit papa dia... nyaknye la.

gelisoh sunggotti ni..kena balik jugok la kalu gini gayer gok...

 keadaang hazreen ms sy talipong td...baring je. Kalu gok, dok duduk diang la....
nok tido depang tv, tak mboh tdo dalang bilik...  baru sudoh makang ubak...ngang papa senang la makang....kalu ngan mama payoh sangat. Kesiang...x mboh minum susu, x mboh makang ubat kt umoh pengasuh tadi....harap2 mr mama di sana gigih menjaganya! sy yakin...

hiks..kesian haqimi x bley dekat ngan adiknye....takut nti demam sama... bley jangkitkah????

**thanks to en apai krna setiap malam menge'send'kan gambo di wasap sy...terasa kamu semua dekat di mata.... uwaaaaaaaaaaa......................nok balikkkkk........ dah x nampak sabtuuuuu.... esok adalah jumaat!

Wednesday, October 3, 2012

hadiah befday boy

misi pencarian 'memen isyar'  yg direkues hazreen sempena befday nya yg ke-4 telah diteruskan oleh en apai.. wlu payah mcm mane pun, terpaksa meredah lautan bara api (ayat poyo je ni), permintaan anak setahun skali peru di penuhi....sblum ni, sume permintaan akan ditapis pihak makpak dulu la... Sbb kitorg laki bini sgt jarang membeli menan best2 apatah lagi menan yang mahal2 iteww.... bukan tak mampu tp cukup berkira sbb 2 hero kami sgtla kreatif & kritis.... beli menan tak sempat kuar dr kedai, dah terabur satu2... ganazzz mcm papa dia..(ni ayat tipu)...so, tak perlu nk beli yg mahal2 menan... kerugian akan berlaku..!

ader jgk para ibubapa suke beli menan branded2, menan mahal2 tuk anak diorg...mungkin kes makpak yg nak main atau teruja lebih! Tapi kitorg tetap beli kt Pasar Borong je...murah jimat wlupun made in siam...hahaa...berkira kan??? teruk ke ni??? prinsip - tak nak berhabis sbb menan anak....Setakat ni lum ade ank pempuan, klu tak prinsip ni harus tak bley ikut! Sbb aku sendiri sgt berkenan barbie yg cun2 tu... anak lelaki ni senang, beli hotwheel kt econsep baru rm4.50...yg murah2 dh la kan..teringat masa aku kecik2 dulu, beli menan kt pasar malam je..murah2...janji bley main sudahhh...

dan smlm, hazreen begitu seronot bila papanye bwk balik menan 'memen'...'memen isyar' harga rm75 maka, reject! tak yah beli..mahal sgt! kemungkinan tgn @ kepala memen tuk tercabut sgt tggi...so, tak perlu membazir... en apai pilih yg skali ngan rasaksa rm40.... kira okey la...bg anak seronok! Klu bukan sbb befday, main aje otromen yg seploh hinggit dapat 5 tu..hiksss

 seronot dapat hadiah 'memen'......tp tak besar spti yg di inginkan....bezanye ade rasaksa....
enjoy terusssss.....teruja....aku plak yg x sabo nk balik...nk tgk adiah ni..

istilah : memen isyar = ultraman besar


Tuesday, October 2, 2012

dah rupa mak cik2 ke?? oh nooo!!


dh janji ngan kawan2 merangkap pasengger jet pejuang  nk apdet blog psl tragedi ni..Harus update sbgai kngan kt alam maya ini sbgai tanda penghargaan atas sesi gelak sampai nk pecah perut!! Sume nama dlm n3 ni adalah nama sbnar spya tak de yg tertanye2 lagi watak sbnar kisah benar ini...ahaksss...

kronologi (perlu ade kronologi ker??..) Hantam sajorkkk...

1) perjalanan 3 jam pertama dr TM ke JB sgt smooth...biasanye RR seremban mjadi tempat wajib mkn & solat,tp kali ni ubah ckit strategi sbb perut masih kenyang dek kerana perut memasing sdh di isik dgn fastfood drive tru...(kt TM ade drivetru yerr....)..

2) kul 8pm lebih, kami berhenti di RR Air Keroh... niat adalah tuk makan dan menunaikan kewajipan sbgi org Islam... kelihatan beberapa org makcik berbaju kurung, lalu lalang di ruang legar tempat mkn mencari menu mungkin... Kitorg yg baru tiba mengintai2 tempat duk duduk...tiba2...sorg makcik ntah dr mane menepuk bahu si syam(mmg name sbnar..)

"Eh...! ko dah sembahyang blum???"
syam terpinga2.....trus toleh blkg, dan TAK KENAL...
diana terkesima...(dlm kpla kitorg : ape hal mak cik ni...? mesti salah orang...)
"hah??! eh..salah orang..."

kitorg dh gelak..tp cover2...biasala orang salah orang....huhuuuu....diana nyaris2 nk jawab... 'kitorg blom, baru sampai...'.... (ader nilai2 peramah di situu....)...ahaksss

3) kitorg trus cari tempat duduk...tiba2 tempat duduk yg lain sdh dipenuhi ngan rombongan makcik2 berbaju kurung...mungkin sebuah bas kot...ala2 rombongan cik kiah gituuuu...dlm kepala ni mesti geng2 makcik yg salah tepuk bahu si syam tadi....huhuuuuu...

4) 15 minit kemudian ...kitorg dh dpt mkn dan mkn dgn berselera diselangi dgn keriuhan suara makcik2 td berborak...kiri kanan depan belakang penuh ngan grup depa...tiba-tiba....sorg makcik berdiri betul2 tepi meja si Pah yg tgh makan..sambil jerit kt geng dia meja blkg...

"pah..oo ppahhhh...! ko---- bla bla bla blaaaaaaa..."
lantang btul jeritan makcik tu, satu RR dengor rasanye..apetah lagi suara tu direct masuk telinga Pah yg tak berdosa itu...

yang si Pah trus terbatuk + terkejut monkey....yang kitorg plak dh tak dpt tahan gelak....terus masing2 gelak besar tak hengat2...kat situ jugakkk!!...mmg lawak jenaka wokeyhhhh..TERSEDAKKKK!!! mmg ade banyak nama Pah kt Malaysia ni..MORAL : Pah perlu tukar jd Monalisa sbb amat jarang makcik2 guna nama monalisa kot...

5) 30 minit berlalu dgn mcm2 situasi yg boleh membuatkan kitorg ketawa mcm nk pecah perut...akhirnye, aku sbgi drebar memberi arahan kpda si syam & diana tuk pergi solat dulu...tuk kurangkan sesi gelak sbnarnye... (sbnarnye tak tahan dgn ulang tayang ala2 taperecorder dr si syam...)

6) ondeway nk turun ke kereta, aku ngan Pah sepakat nk beli buah2an....suasana masih kalut ngan rombongn makcik2 td...tgk syok duk pilih pisang, tiba2...bahu Pah plak yg di tepuk...

"kiah..! kiah..!.ko ----------.bla bla bla..."
bila kitorg toleh dan pandang muka makcik yg duk sebut 'kiah' tu..aku mmg dh tak bleh cover...meroyan gelak kt situ jugak...!!! salah lagiiii................ tapi kenapa asyik kitorg yg berempat aje yg jd mangsa klik makcik2 tu.....
dh rupa makcik2 sgt ke kitorg???..........ahhahaaaaaaaa...mmg kitorg pakai bju kurung...mungkin itula satu sbb diorg igt kitorg ni satu grup ngn depa...adoyaiiii..senak pankreas akuuuu!!!!!
"alah, salah orang..ingat kiah tadi..baju warna samer"
cobaan makcik tu memberi alasan, pdhal bila kitorg survey, sorg pun tak de pakai baju kaler mcm Pah...hahhaaa

7) dh sakit perut ketawa...kitorg trus pergi ke kereta tanpa menunggu si syam & si diana...tak sanggup dah di kiahkan oleh makcik2 tadi...klu lame lg kt situ, habis tipah, joyah sume kluar....oh noooo!!

Kesimpulan : Kemungkinan besar makcik2 tadi tak baper kenal @ cam rakan2 se'bas' yg diorg naik..tu main tepuk aje...

Moral : Elokla tukar baju dulu bila abis kuliah, baru gerak balik dgn gaya lebih mude dr usia sbnar...

Terpikir : agaknye, bila aku tua2 nanti pun mcm tu kot....mungkin lebih dasyat kekonfiusan nye... NAK KENA MAKAN GULA LEBIH....Dr Khoo cakap!!

***n3 ni bukan sekadar suka2..same2 muhasabah diri....yg muda perlu hormat yg tua...mereka sgt peramah sebenarnye! Yg muda harusla sape yg tua...cuma rasa rugi tak sempat berkenalan dgn makcik2 tu..mereka sume sgt sihat dan cergas kerana masih mampu travel naik bas bersama rakan2! Kami doakan mereka disihatkan tubuh badan dan dipanjangkan umur...Insya Allah..................terigt tok sy kt tganu...huhuuuu

slmt hari lahir anak mama!

Esok 2 oct...befday hazreen. Sedikit ralat sbb tak sempat raikan same2...terpaksa postpone dulu! terpaksa balik TM, sok kelas.. bertambah ralat sbb tak jumpa adiah befday yg dia rekues..."adik nak memen isyar"

jenuh aku ngan en apai duk cari 'memen isyar' ...tp standard ujian hidup --- bila cari, mmg susah dapat, klu tak cari, merata-rata plak jumpa.... aduhai..kiranye hingga saat ni aku masih berhutang hadiah befday hazreen yg ke-4 tahun.. Dh ade usaha mencari 'memen isyar' tu, tp tak der, dan tak jumpa...pnh tgk kt pasar borong pandan....tp tak berkesempatan plak nk pergi... aduhaiii, dr tesco pastu giant pastu econsep pastu kedai2 mainan area TD, sume tak de....yg ader hanye 'memen tecik' aje...yg tak ikut spec size yg di idamkan dia tak nak...sabor ajer la kan befday boy ni..cuma baik nye, dia tak mengamuk bila tak der..itu la perangai murni anak sayaaa....hehheeeheheee...(sebijik prgai maknyer...uhuk uhukkk)..

lupakan citer hadiah yg tertangguh ini...flashback balik saat2 kelahiran hazreen...mmg suatu kngn yg indah apabila di igtkan kembali....hikss...sumernyer sempat dirakam dalam hasil NUKILAN EN APAI ...(hebat jgk en apai dlm berkarya...huhuhuuu....)

SELAMAT HARI LAHIR HAZREEN....MAMA & PAPA DOAKAN YANG TERBAIK UNTUK KAMU DI DUNIA & AKHIRAT...AMIN..



Wednesday, September 26, 2012

fuhh...lega

lalalalaaa.....dlm hati ade taman...hati sudah sinang...sudah manyak legaaaa...

presentation pertama dh setle...dr mlm td duk debor tak tentu hala....bukan ape, takut merabu kelain aje! bab2 nk bercakap ala formal adalah kelemahan sy...cuak okey. Tapi alhamdulillah dgn gandingan mantop oleh kumpulan yg lain, dapat jgk present dgn jayanye!

cikgu pun takut nk bercakap kt depan??? - jawapan = cikgu pun ada perasaan nebes..okey!

cikgu pun gigil ke?? - jawapan = cikgu bukan robot yang keras tak bernyawa...!

cikgu pun tak de idea nk cakap?? - jawapan = sume manusia pengetahuannya terbatas....

tp seorang cikgu akan cuba sedaya upaya menyampaikan mesej sehingga orang yg mendengarnye memperoleh input yang baik dan berkesannn...

sekian...sy dh setle satu part... hmm...byk part lagi okeyyy...esaimen dh kembali menjengah kan diri..  yang peting esok sampai isnin sy akan berada di Johor! yeszaaaaa....loikeee sengotiii...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...