aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Friday, July 9, 2010

Open Day sek..


last2 baru leh posing....
first xperience sepanjg hidup aku 30tahun. Berdepan dgn para ibubapa utk mbincgkan perkembangan ank2 mereka di sekolah sesuatu yg mmg aku ntikan. Setelah hampir 5 bulan mjdi guru kelas P3, aku dh knl pljr2 dan ragam mereka...jd tak mjdi mslh utk berdepan dgn mereka. Tak la mcm tahun lps, aku bru je ambil alih kelas dah nk kena handle open day, dan dan tu jugak aku kena chickenpock. Mc 10hari..maka terlepas la. Tahun ni, bleh la aku mjlnkan tgjwb dgn okey..Insya Allah....

So, segala2nyer dh slsai tadi. Aku tumpg gembira bila tgk ibu/bapa dtg mbawa ank tuk tujuan itu. aku cuba yg terbaik utk mereka... Tahniah pd mereka yg hadir. Yg tak hadir tu maybe ada kekangan masing2..

aku nk share something dgn korang2 yg jengah blog aku ni.. sekejap td ader sorg ibu(melayu) dtg berjumpa..setelah aku memulakan bicara, dia mula bertanya itu dan ini ttg anknya.. wlupun anknye seorg yg agak hyper(bahsa sopan aku guna ni), aku terlebih dahulu mngambil lgkah yg selamat dgn bertanyakan anknye di rumah..mmg sah budak ni keras hati, even dgn maknya sendiri pun dia mjwab sesenang mulutnya...agak bi*d*p...naluri ibu mmg wujud dlm hati aku sbb aku pun sorg ibu...sian + simpati jugak mdgr luahan ibunyer..(naisb aku tak sok sob sob ssoobbb kt situ..)..bila ibunya bertanyakan markah exam, aku xplain satu persatu...biar jelas & terang.. yg fail, tetap fail, yg C tetap C...takkan aku nk ubah C jadik A....bila aku ckp anknye bukan semua fail, ader subjek yg dia dpt C...ibunya cepat2 melafazkan "alhamdulillah..."..riak wajhnyer gembira btul. Tersentuh hati aku...tp syg, anknya tdk hadir. Yg hadir hanya dia shaja.Bila ditanya mana anknya, jwpnnya dlm nada sedih-DIA TAK NK DTG...Aku cover balik, cerita la kebaikan anknyer...last2 aku dh tak der idea, aku cuma ckp kita sbgi org islam, byk jalan dan cara yg Nabi Muhammad tinggalkan...carila di mana silapnyer...insaf aku waktu tuuu...

adoyaiiii....nasihat yg last tu, bleh la aku gunapakai tuk mak cik ni..tp org lain tak bleh sbb semua chinese maaa...walawei...

berdepan dgn ibubapa mmg mberi kesan besar kpda aku...tak sabar nk share ngan en apai...!


ketua tingkatan...mekasih sbb bantu lousir ari ni...sian kt kamu yer, amma tak de datang..! tumpang sedeyyy

4 comments:

Faina Arisya said...

suzie..

sibuk yer cikgu?? ambik award yer..

watie said...

dulu bapak saya pi sekolah jumpa cikgu pi citer saya suka makan ikan masin n kicap hahahaha.. melencong bapak den tue keh keh keh

terima kasih juga berkongsi cerita.. :)

cikgu@CiTi said...

Salam cikgu suziey,

Mmg kita sbg guru bukan shj nk kene pelajar, hubungan baik ngan ibu bapanya pun kene jaga. Yg plg terkilan adlh apabila ade ibubapa yg x ambil kesah perkembangan anaknya & x blh terima pendapat dr kita. Apepon, jg seorang guru mmg pekerjaan yg plg mulia. Sekurang2 kita dpt melahirkan 1000 org yg berguna nnti..

SUZIE APAI said...

faina : hiks..thanks kasik award aper tu? nti kita jengah okey!

watie : he hehe...klako..tak per la, yg ptg ayah dtg sekolah dan jumpa cikgu...

cikgu@citi : salam kenal di alam maya..btul la tu kak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...