aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Friday, December 17, 2010

rawatan resdung

n3 ni skdr nk berkongsi info dan xperience..tiada niat miat lain pun okeyyy...harap maklum.

Perubatan Resdung dgn Permata Hijrah sudah tidak asing lagi bg rakyat Malaysia pada dekad ini. (hukolos...intro mcm esei spm je..aku ekjas jadi lebih santai lorr)..hatta dgn itu, rakyat negara lain aku tak sure tau tak kekdah ni.

pada opinion aku, mslh resdung mmg mhantui para2 insan yg ada mslh alergik pemakanan,suhu,cuaca dan mcm2 lagi yg bersangkut..Ianye biasa mganggu bahagian muka, hidung, mata,mulut dan organ2 yg berkaitan..Pada kebiasaannye, mangsa resdung (ambik kooo..mangsa lagik) akan merasa gatal tahap gaban kt muka, hidung, mata ataupun selesema tak baik2,bersin 24jam tak benti (dgn istilah lain sok sek soksek..mukus kuar dr rongga ataupun haaaccccummm tak sudah2)..itula namanyer resdung..

gangguan2 mistik ini la mdorong en apai mcuba kekdah rwtn Permata Hijrah(dh tak thn sgt la tu..klu tak simpan ajer), sbgi pengikut setia sehidup semati, harus la aku mjadi peneman di sisi.

okey berbalik pd rwtn resdung Permata Hijrah(PH), byrn adalah sbyk limaploh henggit slma setengah jam. Pada permulaannya, sedikit serbuk akan dimasukkan ke dlm hidung mgunakan cottonbut(tul ke ejaan ni?). Dlm dua minit mcm tu, penghidap resdung akan bersin tak benti2..itu tandanyer ko mmg ader resdung...klu takbersin, tak der la kot! Anda bebas...

Kemudian.... urutan dibahagian dahi, muka, pipi akan dilakukan bg merangsang pengaliran lendir2 yg menyebabkan resdung...ms ni mmg mukus2 yg tak sepatutnye akan kluar...ko akan bersin bagai nk rak...proses yg sama dilakukan sehingga setengah jam...sedikit info dan penjagaan diberikan kpda kita...Menurut staf PH, rwtn seterusnya boley dibuat slps sebulan atau dua bulan slps rwtn pertama..dlm tempoh itu, ubat perlu di makan dan pantang seafood dan juga ais...harus di ingat, AIS(air batu) adalah pemangkin kpda resdung......

rwtn di lakukan dlm sebuah bilik. Klu ko pompuan, perawatnyer adalah pompuan..gitula sebaliknyer..aku dan ank2 duk kt luar tmpt menunggu dan tgh tgk Putera Katak....hikss..tv nyer besor, bagus...ada plak rwtn urut mata free, pki alatnyer...merasala jugak aku..

urutan tuk mggalakkan pengaliran lendir2...lama jugak part ni...

sesi mberi info dan taklimat kesihatan...

kesimpulan dr rawatan ni, ala2 testimoni dr en apai...hikss..

"rs lega la ckit...tp ms masuk cottonbut(mcm slh eja je)dlm idung tu, sakit sgt..okeyla, nti bley dtg lagik.."

testimoni bahagian aku..wlupun tak buat rwtn, tp nk jugak ada testimoni..gilo glamer ke haper..hahhahahaa...fedulik haper guwe!

"aku suka sbb tempatnyer bersih, staf yg baik(made in klate blako puok2 dio), ader tv besar dan sofa yg selesa tuk yg tukang tgu, ada rwtn urut mata free..dan g ptg very de islamic place..i likee"

Semoga Permata Hijrah terus sukses dgn kaedah rawatan ini....ecehhh...

tuk warga johor, bley dptkan rawatan area BBU...satu building ngan HPA,area ns beriani and Maidin...itu je info dr aku tuk warga johor..ops! sblum terlupa, rwtn mgkin tdk akan dilakukan sekiranyer seseorg itu ada mslh asthma, sakit jantung atau darah tinggi...itu info yg aku dapat..

5 comments:

ainnoraini said...

salam..
kak ain tak pernah cube lagi yg untuk resdung tu...pernah cube yg untuk cuci mate tu...mcm ok gak kan...

zura@iwan said...

ok ek rwtn resdung pmata hijrah ni? sakit cm mn tu? seriau la plak...

SUZIE APAI said...

k ain~hiks..urutan mata tu very de geli...pastu mata rasa cerah..okeyla...manjakan mata sekali skala...

zura~maybe sakit kesan dr cottonbut yg masuk dlm lubang hidung..hmpir separuh jgk masuk...huhuhuuuuu...

sal said...

assalmualaikum tuan umah.
berziarah di sini..info menarik
kak pun duk kt jb, nak survey permata hijrah.

SUZIE APAI said...

sal~salam kenal di alam maya kakkk....jgn lupa g permata hijrah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...