aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Thursday, December 16, 2010

angin dan sambungannye...hiks

sambungan kpda n3 be4 dis..

setelah bercerita pjg lebar dgn dokt Homopati, akhirnye aku memutuskan utk mdpt khidmat rawatan kt sini. Mula2 tu, darah secoet di ambil tuk scanning penyakit yg ada. Sgt kagum, dgn bayaran RM70 kita dpt tau situasi organ dalaman...jakun sguh aku! Biasanye plg tdk pun sebotol kecik darah diperlukan..ops, trauma bila igt meksi(misi) ambik darah ms peknen...jarum bapok besor...klu kt private jarum kecik je la..

aku : bley ke darah byk ni nk check organ dlmn kita?
DH : owh..mmg perubatan kita ambik darah ckit je..kita bleh tgk la bacaannye..
en apai : bacaan? mcmaner tu..(laki aku dh start konpius tahap gaban..aku pun sama)
DH : kita guna kaedah frekuensi..tembakan pd zarah darah ni..then cari secra manual bacaannya..kita tgk dan check satu persatu...kaedah ni, kita bley tgk scara mdalam..klu jantung bermasalah, kita cari punca mslh, area mana, part maner...kita akan cari..

DH tunjukkan contoh graf pesakit kepada kami...sedikit ternganga aku...baru aku paham. Tapi tetap rasa mcm canggih dan ajaib sgt. Teknologi terbaikk......Okey, Berbalik pd cerita aku tadi...

DH : okey, esok awk dtg..kita tgk bacaan nye mcmaner dan apa mslh awak..
aku : okey..
........................................................................................
Esoknyer...

Sgt berdebar menunggu result dr DH....tp redha je la. Dah nko pergi check, takkan tak nk tau result kan??? So, harusla aku psg telinga btul2 dgn ape yg DH nk smpikan...

DH : Okey, ni bacaan graph awak....bar yg pertama,bacaannya 8, mmg menunjukkan awak sdg hadapi sakit...atau maksud lain, penyakit tu mula menunjukkan tanda2..klu bacaannya bwh dr 5, mgkin awak tak leh detect rasa sakit tu..padahal sakit tu dh muncul sebenarnye...bacaan yg sepatutnye ialah bwh 5, 0 adalah 100% okey... Bar yg kedua, menunjukkan perjlnn saluran atas hempedu awak, okey..memuaskan..bar ketiga, bacaan 8..ini 'bileduct',saluran utk cecair dlm hempedu awak keluar...bar keempat, bacaannya pun 8...punca kpda bileduct...ini menunjukan hubungan cecair yg pekat dan ada gangguan batu2 dlm hempedu tapi belum ada tanda2 hempedu awak rosak,sbb tu awak takde simpton mata kuning atau kulit mjadi kuning..

DH siap melakar hempedu dan mslh bileduct sewaktu xplain kpda kami....ini menambahkan kefahaman dan mmg bleh diterima dgn akal pikiran aku...tingat pulak ms blajo sains form 3 dulu..

aku : ini peringkat yg bahaya ke mcmaner? (dan dan aku tingat ms peknen dulu aku suka makan tomyam yg mcm2 seafood kt dlm tu...huhuhuhu)
DH : sy bg ubat tuk cairkan bileduct spya dia bley mengalir dan serap nutrien...semua org ade batu dlm hempedu, cuma sejauh mana hempedu kita bley adapt batu tu..mcm kes awak, batu tu ada kt tepi2, dan kejap dia ke bawah, dan kejap dia ke atas...itu mengganggu phadaman dan angin dlm badan...itu yg mbuatkan perut awak kembung...kiranye secondary part la..saya bagi ubt tuk 1week, awak makan then dtg balik sini tuk check lg skali. Kita akan buat proses yg sama..check bacaan..klu dh menurun, maknanye dh okey..biasanyer, rawatan Homopati berdasarkan evidence, kita ambik darah, check...pastu bg ubat...1 week or 2 week after, kita check lagi..then ubat yg kita b ikut perubahan...bukan ubt yg sama..

fuhhhh....setakat ni aku rasa mmg mjwab persoalan dibenakku....alhamdulillah, syukur kerana tergerak hati utk aku mdpt rawatan kt sini...esok pagi date tuk 2nd check up...hrp2 okey. Lagipun, dh semnggu mkn ubt Homopati ni, aku rasa badan mcm okey...

Kuasa Tuhan yg menentukan semuanyer...bila nikmat yg diberi selama ini, ditarikbalik...kita perlu sedar, makan perlu ada kawaan...kpda para wanita yg biasa mhidap mslh kembung, angin, medu(org tganu guna istilah ni) atau gastrik...sila la rujuk kpda pihak yg sepatutnye..jgn disimpan..setiap penyakit tu ade ubatnye.. Tawakal dan syukur kepada Nya.

SEkian info dr aku utk kita semua....

2 comments:

atty's said...

insaf kty baca entry nie.
betul tu kita kena kawal makan kita..huhuhuhhu

SUZIE APAI said...

kty~sebenornyer, ms peknen yg second tu, mmg hari2 sy mkn tomyam..sehari 2-3kali..nk buat camner, selera ke arah seafood..so, skrg penyakit dtg la....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...