aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Saturday, February 28, 2009

TESCO@CARE4@GIANT@JJ

Sebenarnyer byk lagi tmpt shopping brg2 kprluan..tp aku mls nk senaraikan sumer. Yg aku snraikan ni pun yg aku biasa pegi tabur duit...ntah haper2! Korang sumer shoping brg dapur kt maner? Aku yakin jwpn korang mesti sama ngan aku, plg koman pun hampir sama kan?? Sbb aper? Sbbnyer kt situ sumer ader..tawaf je smpi languh kaki, jumpa la brg yg kita nk.Tp kdg2 ader jgk brg yg yilek. Dlm gawat2 ni plak, makin byk tanah2 yg di ratakan. Bila baca kt board batu tu, rata2 mengkhabarkan TESCO@CAFE4@GIANT@JJ akan dibina....warghhh, kita la sonot! Bagus jgk!!! dekat ngan umh aku...dekat ngan tmpt keje aku, serba serbi nk mudah & dekat....tpi natijahnyer, ader insan2 yg merintih, sengsara dgn pertumbuhan tmpt shoping yg bapok besor gong ini..siapa mereka itu??

Kenapa tajuk n3 aku kali ni psl benda alah ni? Sbbnyer aku nk share ngan korang..betapa tertekan org2 kita yg kelas bwhan yg tak mampu buka minimarket yang bergantung hidup dgn kedai2 runcit. Berapa byk yangggg daaa....aku pun tak tahu lerrr! Aku akui aku satu famili pun klu nk beli brg dapur harus ke tmpt2 itew sbb mudah, parking selesa, brg byk pilihan, ruang selesa..namun dlm keselesaan kita ni, peruncit2 yg ader makan hati..dr hari2 kehari bisnes depa makin merosot. Siapa ambik peduli? Nk jual tepung sekilo pun susah satu ari...Adakah sbb harga kedai runcit ni mahal sgt? sama2 kita fikir2kan...

Kejadian ini berlaku di umh MIL kota tinggi..

MIL : abg long, kt KipMart tu..beli sayur RM2 sampai penuh plastik tau..amik sendiri plastik pastu ko isik la byk maner pun smpi penuh pastu byr RM2..
en apai : sayur aper ader mak? elok ke sayur nyer?
MIL : Eh, hijau segor2 tau bang..sayur berdaun ijau la, kangkung, bayam, sawi..mmg berebut org beli setiap ari. Tp mak lum pnh pegi lagi..katanyer mmg tmpt bhgian sayur la..
en apai : huh..itu la yg kitorg bincgkan ms meting ari tu..smpi pasar pun dh nk lingkup sbb kurg org beli..kami dpt aduan tau mak! haper la Kipmart ni, jahat btul cina kopek ni. Mcm2 kekdah diorg buat nk bagi lingkup bisnes org melayu..
MIL : itu la bang, mak dgr jgk citer org2 pasar marah bila Kipmart ni bukak..kesian diorg..org dh kurg pegi pasor..
en apai : tu yg tanah lapang sblh Kipmart tu pun nk bukak care4..
aku : eh ye ke pa? Warghh...senang la klu gitu..mak klu nk beli g je care4, dekat.. (...aderkah waktu ini aku berfikiran rasional??...)

KipMart adlh sebuah tmpt shoping tp kecik ckit compare to cafe4 yg hanyer 1km dr umh mil aku..Klu direnung kembali mentaliti kita jelas menunjukkan mentaliti ketescoan, mentaliti kecarefouran,mentaliti kejuscoan,mentaliti kegiantnan..Mentaliti itu lagi tersemat teguh di kotak fikiran cucu cicit kita apabila strategi marketing depa2 adalah membina di setiap kawasan/daerah di seluruh pelusuk semenanjung....fikir2kan..

Perbualan yg baru je berlaku...

Qimi : mama, mimi nk air-yim?
aku : okey nanti ajk papa beli kt tesco..(tiba-tiba plakkk...)

aku pelik .... mcmaner begitu cpt kelulusan mereka dpt tuk membina tmpt shoping ini. aku pelik .... kenapa mat rempit mntk buat litar tuk mereka merempit smpi kojol tak di lyn? tp dibiar bersepah kt jln2 utama... aku pelik kenapa tnh2 itu dibiarkan mereka monopoli hanyer semata tuk untung.... aku pelik knpa tnh2 itu tdk di majukan utk membina tmn2 rekreasi yg makin kureng skrg ni...? aku pelik knpa aku tdk mempunyai mentaliti kekedaian runcitan lagi spt zaman aku budak2 dulu...

aku sguh rindu zmn kecik2 dulu..


gambar ini tiada kaitan lgsung dgn bebelan di atas...hanyer menceriakan suasana..

3 comments:

izman said...

akupun terasa sbb may b aku juga penyumbang kepada kekayaan mereka walaupun sedikit. sikit2 econsave, tesco, dan jusco. pasaraya cuma kalau takat beli gas atau benda2 kecik je.

kirana said...

huish panjang tul bebelan dia...
hihi
saye terpaksa ke jusco..sbb tu jer dekat..ewahhhhh

Mak Su said...

mcm-mcm perihal pelik sekarang ek, tak tercapai akalku

saya ada a few choices ler, yg local, yg international, yg kecik, yg besau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...