aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Saturday, February 21, 2009

Dia makin pandai

Hazreen skrg dh 4 bulan lebih! Hilang penat bila tgk keletah budak kecik ni.. Skrg aku dh masukkan dia dlm baby walker. Senang, tak pyh la aku nk dukung ajer, lagipun dia agak semangat skrg. Tambah plak aku dh start bg mkn bubur. (nasi yg di blender smpi lumat dgn satu jenis sayur tuk permulaan).Latest berat badan dia 6.06kg. Mana tahan klu nk kendong lebih dari 30min. Aku mmg tak larat wei..klu en apai lain la, hazreen leh parking baeekk punye kt porchbeg dia! Hikss...sori pa, bukan kutuk tp kenyataan.

Skrg pulak dia dh pandai protes..nk main ajer ngan orang, nk suruh org agah dia dan dh pandai pandang luar pastu nangis! Maksudnyer, dia nk suh bwk keluar...amik angin la tu konon! Bila bwk kluarv bukan main seronot lagi. Smpi bulat2 bijik mata pandang sana sini....aduhai anak! Tapi no hal, saat2 manis cenggini sekejap ajer...tup tup dah besor...ekceli masa umur baby 1 hari hingga 1 tahun begitu pantas berlaku!! KLu di perhatikan setiap minit keletah & perbuatannyer takkan berulang. Aksi2 mereka berlaku secara tidak lansung..so sweet! Besarnyer kurniaan Illahi.

Haqimi plak makin pandai, makin panjang akal. Sekarang, dia sudah pandai on and pasang DVD sendiri. Darimana dia belajar pun aku tak tahu! Aku pun tak larat nk handle dan melayan kerenah dia. Juz imagine,dari pagi layan cd Spiderman smpi petang!! Oleh sbb kepandaian dia itu, aku selalu la ter'miss' citer2 feberet aku. Haru btul..Tapi yg paling ketara skali, dia skrg jadi makin malas tak mcm dulu...skrg dh tak nk kemas tmpt tdo sendiri, dh tak nk mandi sendiri,dh tak nk pakai baju sendiri. Aku pun naik heran! agak2 nyer dia dengki kot bila nmpk adik di layan mcm2. Iyolah, maner si kecik tu nk pakai baju sendirikan... so, dia dengki mungkin. Yg penting sabar...............dan sabar....Susah tau nk jaga, & didik ank jadi 'orang, compare to reconcilization account! Huhhhh..

Tapi...

ada masa semua kerenah & keletah ank2 yg memenatkan akan hilang bilaaa.....







bila melihat mereka riang bermain tanpa gangguan & kongkongan drpd sesiapapun........

*** klu bleh aku nk anak2 aku ni active outdoor program sbbnye:
1) aku pun gemar outdoor nyer activities
2) biar mereka lasak,berani & bla bla bla....yg seangkatan dgn nyer la
3) spya konfident dlm diri tu lebih tinggi!

btul tak kawan2????

4 comments:

De' Sal said...

betul tu suzie, kak sal dari dulu sampai lo ni asyik dok berebut siaran dgn anak2.

last sekali kita yg mengalah.bila yg besar pegi sklah,giliran hok kecik plak dok tunggu depan tv.

kirana said...

2 hero yg mencabar kesabaran hihihi

sorang hero pon dah nak nanges rasa..

SUZIE APAI said...

kak sal~nak buat camner kan? gitu la kalu ader anok..sadis sguh la!

Rasa2nye la, kita pakat2 rebut menan depa pulok..hehehhe

my qaseh said...

Hehe btul tue Suzie..sgala keletah dorang tue takkan berulang kn..kdg2 pnt sgt nk lyan aksi dorang yg bermcm2 tue..tp bla dia dh mula pndai wat sesuatu kita yg lbh excited kan..tue lah dia kebesaran ciptaan ilahi..bersyukur dgn apa yg kita dh ada skrg nie..mdah2an ank2 kita akn mjadi manusia yg berguna akn dtg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...