aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Tuesday, February 8, 2011

'duit tu magik'

hari jumaat sblum cuti raya cina

'mama...cikgu nak duit empat. Nk beli buku baca Sayang..'
'empat? empat ringgit?'
'haa..empat linggit mcm ni' (sambil tunjuk jari 4)
'owh..nti mama bagi'

semalam

'along, ni duit bagi kt cikgu..nk beli buku kan?'
'eh!! cikgu nk duit 4..bukan 1 mcm ni...'
'btul la tu, 4 ringgit'..
'bukann...duit 4..ni 1..'
'ni kan ada 4 keping..cuba kira..jadik 4 ringgit la...'
'tak nak..nti cikgu along marah..! cikgu cakap nk duit 4!!'
'btul la ni.....jgn lawan ckp mama...' (dah 'hot' dh aku ni..)

hampir 5 minit jgk aku laki bini duk explain...siap kena marah..hehhee...baru moncong2 mulut ambik duit, simpan kt beg..Dia masih tak percaya duit RM1 ringgit yg aku bagi 4 lai tu jadik RM4..letihhhhh!!!! dia nk duit yg ade no 4...mane aku nk carikkkk?????? Gabebor bank negara pun tak pnh tgk duit ader no 4... padahal dah suh dia kira sendiri..sabor je aku.......

ari ni

'along dah kasik lum duit kak cikgu?
'eh...duit magik mama...'
'aik..apsal tggl 2 ringgit je ni? mane lagi 2?' (aku terus check poket begnya)
'duit tu magik..ilang sendiri..'
'haaa??? mane duit nye? along kasik cikgu tak? ke ade org ambik?
'tak...duit tu terbang....magik'
(aku dh start hangin satu badan dah......penat tul bersoal jawab..jap agi aku yg meroyan!!!)
'along kasik org ke duit tu?? cikgu mintak tak?'
'along buat homework tadi, tak sempat bagi..along nk bagi, duit tu magik..dah hilang!!'

sebelum aku transform jadik hulk, baik aku rentikan sesi soalsiasat yg memeningkan ni... pass kt papa dia plak la tuk amik statemen....


--------nangis okey aku nk setle kes magik ni...!!!!!!!!----- senak kepala otak aku mikir dan bersoal jawab ngan dia ni.....sabor je la nak oiiiiii..........

*** KONPIUS...kenapa sampai hari ni, haqimi masih agak 'huruhara' tuk sampaikan mesej tentang sesuatu? adakah itu perkara yg normal tuk seorg budak lelaki yg beumur 5-6 tahun?? bila di tanya, jawapan nya penuh dgn imaginasi yg ntah ape2...pengaruh kartun ke hape??? tolong la aku selesaikan masalah ni.....

insan mengharap,
suzi, taman daya
Align Center
hahhaaaa....mcm dlm magazine kekdahnye.....tolong share info ye kawan2..!

7 comments:

Muhammad Azwan said...

sabo je la...

masih misteri:kemana duit itu menghilang....

rizwan's sweetheart said...

zaman sekarang ni semuanya duit.. erkk.. taman daya johor ke?

salam ukhwah... sudi ke xchnge link?

sal said...

SUZIE..
tu normal..
pengalaman sya ngajr thn 1, ibubapa buat memo/curat skit tentang apa yg hendak diberitahu then antr kt cikgu, minta no tel...klu duit, masukkn dlm sampul n pesan bnyk kali supya kasih cikgu cepat2, sertakn catatan dlm duit tuh..

suzie..
brsabarlah..proses membesarkn memang bnyk cbrn..anak2 kita memang mempunyai pelbagai warna...

SUZIE APAI said...

wan~jgn biarkan diri anda di selubungi misteriiii......huargh huarghhh

SUZIE APAI said...

rs~salam kenal...a ah...taman daya johor...nti sy singgah sanaaa....

SUZIE APAI said...

k sal~thanks kak...btul jgk ye! nape tak terpikir nk letak dlm sampul... sy nk ajar dia berdikari..tp lain plak jadiknya..No tel dh ambik awal2 dulu,sng nk tanya cikgunya. Tp psl ni nk tgk dia survive,tu yg x col cikgu. Klu puluh2 ringgit mmg g bg sendiri kt cikgu...hikss...

kak, ni blum cerita psl sedekah pensel & pensel warna kt kawan2...haru btul...

Nem0 o0h Nem0 said...

haha entry ni kelako.nak duit rm4 tp nk sekeping je..cmne tu?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...