aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Wednesday, February 9, 2011

biarlah rahsia

okey....title adalah copy dr lagu Dato' Siti kita....tp mmg ade kaitan dgn ape yg nk di bebelkan di sini.....

dlm hubungan suami isteri mmg byk perlukan tolak ansur, hormat menghormati dan apreciate each other (harusla masukkan jugak wording in english...dah kata perlu memartabatkan bahasa melayu, memperkasakan bahasa enggeris kannn....). Namun kdg2 lidah tergigit jugak...adat resam berumahtangga biasa la. Terpulang kpda diri masing2 tuk meredakan atau memporak perandakan lagi situasi...............

berkata benarla dgn pasangan kita, jgn segan malu tuk mengaku kesilapan yg kdg2 tak de silapnya. Tapi takut tuk bercakap benar..

contoh pertama :- si suami tak de geng nk mkn tghari, kebetulan plak kt opis cuma ade cik bedah(masih bujang...tak elok la panggil andartu..) yg juga kelaparan...maka pergi la makan berdua kt kedai makan....dgn niat nk isi perut dan buat kawan borak ms makan je...Tiba2 puan bini telepon, harusla angkat phone tu...bila di tanya oleh puan bini, u mkn ngan sape..WAJIB la jwb ngan kak bedah...jgn plak cakap cik salleh....gituuuu.

contoh kedua :- si isteri (part bini plak kena jadik cth) kena g outstation. Nk drive tak tahu jalan (mcm kes aku la ni, lesen je ader, tp jln huruhara). Bos suh jugak pegi...jadik terpaksa la tumpang menumpang rakan2 lain. Kebetulan plak Si Sudin(bujang trang tang tang) kena g sana jugak...jd nk tak nk kena la g berdua...Bila di tanya suami, u pegi ngan sapa nanti?...Haaa..WAJIB la jawab ngan Sudin, jgn belasah Si Laila plak...kan klu jumpa suami tgh jln, dh konpius sejak bila plak sudin pakai tudung...hambekkkk...payah gitu..

Kesimpulannya, dlm berbicara jgn la kita nk cover itu dan ini..klu tak salah kenapa nk takut2..kenapa nk selndung...kenapa nk sembunyi2...bgtau je yg btul.

Yg paling utama, berkata benar dan jangan curang....ini la moral yg aku dapat dr drama cina pagi tadi...kdg2 kita berpendapat "ada benda yg tak patut di beritahu kpda psgn..konon2 biarla rahsia.." Tapi adalah lebih baik berkata yg benar spya tdk menyusahkan kemudian hari....

sekian bebelan ini hari....okess.....hargai pasangan kita seadanya....

******teringat watak mahmud jun dlm citer p ramlee yg bgtau bini nk pergi dgr ceramah, tapi bila dh kt luar, siap tukar baju segala bagai....berdangsa gumbira.....************

11 comments:

makdara TERdiva said...

bila teringat citer mahmud jun tu memang gelak guling2..lagi2 part yg dia tengah joget..dgn bini2 dia joget skali..wakakakaka!

Muhammad Azwan said...

nak ckp yg benar ke....
silap2 tar jd tilam di mlm hari...

rizwan's sweetheart said...

senang citer, dalam hubungan jangan suka dengar cakap orang len... trust pada pasangan kena tinggi.. tp realistik...

lagu dato' siti tu sedapppp

IMANSHAH said...

hurm, tak kawen lagikkkkkkkk

SUZIE APAI said...

mdt~hikd..mmg lawak...gaya tarian klako.....

SUZIE APAI said...

wan~eh! pandai ko yer...hikss... tak bley blah ayat ko wan...gelak guling2 akak...tar jadik tilam tu tuk org mabuk todi kot...hahah

SUZIE APAI said...

rs~i minat you ngan lagu dato' siti..sume best!

imanshah~cikgu bila nk kawen ni...

Kakzakie said...

Salam Suzie,

Pada kakak percaya pada pasangan kena ada. Walau bebas macam mana mesti ada kejujuran. Terus terang lebih baik dah nama pun suami-isteri. Tak payahlah nak rahsia2....

kakcik said...

Bagi kakcik, eloklah berterus terang sahaja daripada bermain teka teki yang akhirnya menjerat diri. :)

SUZIE APAI said...

kak zakie~yesza...sokong jugak

kak cik~pun saya sokong.........

Muhammad Azwan said...

kak suzie: biase la...ayat mesti sedap...hahahaahahape lagi..kasik guling kat tar sane..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...