aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Thursday, May 21, 2009

hiks...pengsan beb!

Very de sori, jadik cikgu mmg best tapi aku mcm nk pitam 1st day. Aku di tempatkan pada sessi petang start 1230-645ptg. Kena punch card b4 12noon. Sbb benda baru...kul 1130 aku dh ader kt sek. Mmg jarak tak jauh, aper susah? Lagipun byk betul benda yg nk aku xplore & kutip2 ilmu dari sifu2 yg lebih lama kt sek tu. Aku di amanahkan utk ajar subjek BM kelas peralihan, SIVIK Tingk 1, Geog Ting 1. Utk handle dlm kelas & buat proses pembelajran mmg tak der mslh buat masa ni. Mula2 tu agak kelam kabut tapi dlm 15mins dh bleh handle. Bayangkan la, student majoriti cina & india...pikirla sendiri.. Petua nyer : Kena jadi cikgu yg agak garang dan tegas..

So, bila dh sesi petang..mmg peluang nk update blog adalh terbatas. Balik umh nk spend masa tuk hero2 aku pulak. So, no time no tenet...2nd day, merupakan ari pertama aku mausk kelas..mmg pancit. terkejar2. Dgn silibus lum dapat..

To be continue....

-----------------------------------------------------------------------------------

last saturday, balik tebrau...ader kenduri...menu nasi ambang. Dari kecik samapi 25tahun aku tak pnh dgr nasi ambang. Umur 25tahun kawen ngan en apai baru aku berkenln ngan menu ni. Aku suker menu jawa...ekceli sumer menu aku hentam..mmg makan tak memilih..

Bila dgr nenek nk buat nasi ambang masa kenduri...aku gigih nk amik gambo. Nk tunjuk kt korang la...

NAsi ambang salah satu menu org2 jawa. Makan di dalam dulang secara bersama seramai 4 orang. Nasi putih di letakan di atas dulang, dan lauk pauk di hidang di atsnyer beralaskan daun pisang. Aku rasa klu kt tganu mcm nasi kerabu la mkn campur2 Tp ns kerabu tak mkn dlm dulang..Klu tgk dulang yg besar gedabak, mmg buncit perut si pemakannyer..tp tak la gitu...diorg siap di sediakan plastik utk di tapau sbgai 'bontrot'...dlm satu plastik la pelbagai lauk2 dicampur skali. Aku pun konpius tengok budaya ini...Tapi ader value yg tersendiri....

alamak,dah 1030 ni, nk prepare tuk kelas tghari kang...layan gambo nasi ambang je la..tak sempat nk stori mori lebih la..







aku sempat jugak mengambangkan diri dgn makan nasi ambang ngan biras2 dan sedara mara sebelah en apai..seronok! Hiks...tp aku jenis kureng sopan, dgn tak malu amik lauk bahagian orang...hiks,...jauh tangan merayap amik lauk org..aku amik pun bukan aper, ikan kering jer...hehehhehe...sepatutnyer cara mkn, makan di bahagian kita sahaja... hehehheeeeeee.....best woooo..try la carik nasi ambang..kt pasar mlm ader kan..???

6 comments:

Mama Qaseh said...

Nasi Ambang???
Wah memg best syg oiii..
Lagiii la mkn dlm dulang kan..
Memg favret tuuuu..
Johorian kalu xpndai mkn ns ambang memg ler hehe..

AkMa said...

nasi ambang?best yerr suziey..

camner experience jd cekgu..mesti best kan?

De' Sal said...

Kak sal tak pernah makan nasi ambang ni,cuma pernah nengok jerk kenduri kat sekolah masa dok kat johor dulu.

SUZIE APAI said...

mama qaseh~hiks...saya klu bab2 mkn ni, semua bedal...tak kira la ambang ker, mengambang ker...janji halalll dan besttt....

akma~akma, dua2 tu best jwpnnyer... hiks...tp satu tu terlebih kenyang. Satu lagi terlebih penat! kejeee....maner tak penat..

kak sal~try la kak....best. Tapi tak leh lawan nasi kerabu kita yg berbudu iteww...hihihhii

atty's said...

sodapnya nasi ambang lama tak makan..

SUZIE APAI said...

atty's~apalagi...ajak cik abg terjah nasi ambang la lepas ni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...