aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Friday, May 15, 2009

bermula akhirnya...

akhirnyer bermula...Mungkin inilah permulaan kerjaya aku ataupun mungkin juga satu lagi simpang yg perlu aku lalui dlm hidup ini. Biar aper pun, perkara di depan yg tlh di tentukan olehNya perlu di tempuh jua. Tak kira la samada ianyer di sukai ataupun tidak.. Sbagai manusia lemah kita perlu kuat semangat..Alamak! per aku melalut ni wei...permulaan N3 yg sgt dasyat pd abad ini..ahakss..

Huh...ari tu aku ader buat n3 psl Gstt(Guru Sandaran Tak Terlatih) kan? So, resultnyer...aku diterima oleh Pjbt Pendidikan Pasir Gudang dan di arahkan utk lapor diri isnin ni di SMK bla bla. Nama sekolah tu biarla aku letak 'bla bla' dulu sbb takbaper sesuai la nk letak kt sini kan...hahhahahaaaa..bukan aper, aku perlu menjaga sensitiviti dari semua aspek gituuu.

Teringin pulak aku nk buat n3 dlm dialog tganu.. bila kah agaknyer...(SELINGAN SEMATA-MATA,sorry)....lor..pesal lari plak tune kepala otak aku ni!!! maap yer..hiks..

Berbalik smula citer di atas. Aku seronot campur tak der perasaan aper2 bila dpt twrn tuk gstt ni. Yer la, dh 3 kali mintak KPLI tak dpt2..last2 keje kt company swasta bertahun2..best tau kt private company. Dah mcm2 company jgk aku keje, semuanyer satu pngalaman yg amat best!! Dari Trading company hinggalah legal Firm aku keje...semua tu fokus on accounting + Finance. Tapi kali ni bidang berbeza. Profession perguruan mmg sesatu yg menakutkan di zaman ini. Rata2 bgtau aku tugas cikgu2 skrg bkn mcm dulu, ank2 murid skrg bukan mcm dulu.. itu akui bila tgk kwn2 yg jadik cikgu bercerita itu dan ini..Tapi pada aku, bila dh dpt peluang rugi klu lepaskan..cuba dulu baru tau. So, aku sahut cabaran ini sbb peluang di depan mata. Aku rasa smpi masa aku berbakti pada masyarakat pulak..sblum ni berbakti pada bisnes orang,company orang...kali ni, ubah selera ckit. Yang penting aper jua di lakukan ikhlasssss..pada aku la!

Ramai kwn2 aku dpt jadik cikgu tetap melalui program Gstt ini. Orang dah tutup buku psl ni aku baru nk merasa, takper la, baru rezeki aku agaknyer..hehhehee. Program Gstt kali ni, contract setahun setahun..Redah je lakan..cabaran semestinyer ader! Isnin ni, baru dapat tau aku kena ajor subjek aper dan tingkatan berapa. ***Nota tambahan : Sesapa yg nk apply gstt, sila pastikan result SPM anda gempak! sbb diorg cuma tgk SPM okey...degree tak tanyer ckit pun heh! aku punyer SPM suam2 kuku jer, naisb diterima..hikss

Selingan lagih ni...( Tersentuh hati isteri bila suami melafazkan... "syg btul ker nk jadik cikgu ni..dah pikir masak2? Sebenarnyer abg tak suruh, abg tak halang.. isteri bekerja bukan satu tanggungjawab, tapi boleh m'bantu suami klu nk bantu..boleh meringankan dan m'pelbagaikan ekonomi rumahtangga..."...hiks...sayang laki aku..selingan dah habissssss

Aku bukannyer aper...tak keje pun, aku boleh makan,boleh pakai..mintak tu mintak ni...kata ader laki kannn...Tapi dh jadi habit aku, sentiasa dtg sikap alim yg amat, kesian plak tgk laki keje teruk2 kita plak perabis duit..hahhaha! Mula2 tu mmg nk bersara dari keje tapi sbb dh biasa keje..so, panas bontot le kt umah! Aku rasa sapa2 yg alami perkara sma cam aku akan fahammm...letih benornyer duk umah...huhuhuuuu.

Ini pun, aku baru selesai m'gosok baju kurung tuk stok 1 week. Ngan baju en apai skali...setle...semangat gitu..Semoga aku bahagia dgn pilihan aku ni..Korang doakan yer..

tuk guru2 di alam maya (terutama k tie, ija) ataupun bukan guru2...sila2 la bg tip2 serta panduan2 utk aku bekalkan pada hari pertama aku sbgi guru...tolong yer..mekasih!


"SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA GURU2 DI MALAYSIA....." DGN UCAPAN ...best ke wei jadik guru?

9 comments:

ija said...

aku takde paper tips suzi..tipsnya adalah diri ko sendiri..insyaallah..aku yakin ko boleh..anggaplah anak2 murid ni adik2 kita..kalo kita respek depa baru depa respek kita terutamanya student smk ni..jgn bimbang..hidup ko pasti seronok nanti..hari guru tu..

atie said...

bagus2 suzie...selamat hari guru...hihi.Good luck k..

mama idzareef said...

hai..salam kenal..

atty's said...

selamat hari guru tuk bakal guru..

tahniah suzie..gud luck..

kty ni pun jenuh keje swasta lom ade rejeki keje gomen.

kirana said...

keje sbg backup...
kite tak tau what happen in the future
ceh bg advise lak :P..
bkn2..sbb aku tgk org sekeliling aku nih..bila dh smthing happen kat tunggak keluarga..kecian..nk mulakan hidup..nk carik keja..

Mata Hati said...

Selamat menjadi cikgu...

Selamat hari guru...cikgu suzie

SUZIE APAI said...

ija~ekceli aku teruja + cuak jugak..pepehal, ko bleh, aku mesti bleh jugak...kita sama2 redah Pantai Merdeka dulu, skrg, aku menyusul plak ikut jejak langkah ko..hikss

atie~tahnks kak ti...

mama idzareef~salam kenal. nanti saya terjah kamu....

atty~rezeki ader, cuma cepat ngan lambat jer...

kirana~sbb aku fikir macam tu ler, aku berhijrah ke cabang lain plak..alhamdulillah ader rezeki..

mata hati~timerkasih deh. Debor gok perut benornyer, tapi semangat tgh m'bara ni...hrp2 sumer okey

Mama Qaseh said...

Tahniah n gud luck Yang..
Mdah2an mjadi pndidik yg bjya nnti yea..
Anggplaa ank2 murid tue mcm ank2 kita..
Nnti n3 yea pgalaman ptama Suzie tue..
Take care..

faraziana said...

hye suzie..actually saya mmg minat sgt nak jd cikgu.saya pun br je amik borang GSTT kat PPP pasir Gudang..tp diorang ckp permohonan dh tutup untuk thn nie..if awk de org yg leh ekjas kan sy jd GSTT kat PG ok gakz..mmg berminat nk jd pendidik try KPLI tp xde rezeki lg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...