aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Tuesday, April 14, 2009

guru GSTT

hello bloggers...aku nk mntk opinion & aper2 la yg korang tau psl GSTT..

1) GSTT tu okey ker? Yg aku tau GSTT 2 -3 tahun lps mmg akan di serap jadik guru tetap tp GSTT skrg ader lagik ke cam tu?. klu dulu Prosesnyer waktu cuti sekolah, kena ikut program maktab/kolej perguruan..waktu sekolah, kena mengajar..

2) GSTT byk keje ke? klu ari sabtu kena stay kt sekolah jugak ker? Ke depens on school..

3) Gaji GSTT ni dpt cepat ke lambat? ke sama mcm cikgu2 lain? ke ikut school?

4) Citer ckit kekurangan GSTT.....klu korg tau la..dan kelebihannya!

kpda bloggers yg backgroud guru2 malaysia tu hulur2kan info yer...

Thanksssss

10 comments:

ija said...

aku adalah bekas GSTT yg diserap menjadi guru..program ni tak tentu..mcm dulu program kitaorg dikatakan pioneer dan yg terakhir..tup2 setahun pastu ada plak..pada asasnya program aku tu dipanggil LPBS(latihan perguruan berasaskan sekolah)adalah sama shj ngn KPLI..ok aku cuba jwb persoalan ko satu demi satu setakat yg aku tau

1) GSTT ok ke tak?itu terpulang pd pandangan masing2..setakat yg aku tau skg ni dh tak wujud GSTT skolah rendah..hanya ada di skolah menengah..psl serapan tu, tak boleh nak ckp dah takde sebab kekadang tak dijangka..tetiba ada plak program tu..tapi kalau dh berterusan jd GSTT ni, dan kalau ada program mcm tu, GSTT inilah yg diberi keutamaan..kalau aku nyer program dulu..time solah mengajar mcm biasa, time cuti masuk maktab..tapi masa zaman adik ipar aku plak, dia jadi GSTT pastu serap masuk maktab sepenuh masa..dan semua ni produknya sama shj mcm KPLI

2) GSTT banyak kerja?hahaha..suzi..guru skrg tidak sama spt guru2 kita yg kita lihat masa zmn kita sekolah rendah dulu..guru2 yg hampir pencen pun dah tak sbr2 nak pencen..beban guru semakin bertambah..anggaplah ini memenuhi keperluan budak yg semakin rumit masalahnya pd masa kini..hari sabtu kena sekolah tu bergantung pd aktiviti sekolah/GB/pengetua

3)bab gaji ni ko leh tanya kerani..haha..memula jd GSTT sama je mcm gomen yg lain..3 bln baru dpt..pastu bln ke-4 n setrusnya insyaallah mcm biasa..memandangkan GSTT ni kontraknya berdasarkan tahun maka..gajinya sama mcm guru yg lain..ko akan dptlah sehingga bln 12..beza plak ngn guru ganti..gajinya berdasarkan hari..

4) kekurangan..hmm..kalau org tu tak minat jd ckg tapi mcm terpaksa..dia akan rasalah menda yg dia tak suka tu satu kekurangan..tapi kelebihannya..tanggungjawab adalah sama mcm guru tetap..cume GSTT takdok pencen dan ada certain part yg lain..Gaji adalah berdasarkan kelayakan anda..kalo degree..maka gaji degreelah anda dpt..kalo dip..dptlah gaji dip..kalo stpm..dptlah gaji stpm

ok..untuk makluman..apa yg aku tulis ni berdasarkan pengalaman aku sendiri dan aku jugak pernah jadi kerani sementara..so adalah skit2 yg aku tau..

AkMa said...

sorry la zie xtau sgt pasal gstt ni..dapat tawaran ke?

psst..jamu serapat tu dah rs kesan die tp jamu buang angin tu baru rs sket2 jer..belum 100% lg la..hehhe

kirana said...

cek tak tau nk bg respons sbb cek bukan cikgu..tp cek nk nyibuk gak komen.. :P

atty's said...

tak tau ar..jap2 lagi mesti ade kasi opinion..

Qasehku said...

Ermmm tk tau laa nk komen pasl ni..guru2 sekalian kot yg lbh arif

Mata Hati said...

cikgu suzie..

SUZIE APAI said...

ija~thanks a lot 4 de info..aku tgh pikir2 ni...kt johor ni kekurangan guru & ader gstt lagik. Ader org PPD pasir gudang yg nk ekjas kalu aku nk..Aku masih dlm proses buat research & sedikit kajian tuk benda ni.. NK ubah kerjaya kena pikir masak2..Tp aku check kt kementerian tak der plak gstt..

mama mya said...

hihihi saya pun bukan cikgu hihihi..

ija said...

trylah manalah tau serasi plak ngn ko naty..bila dah kenal ramai org..oklah tu..kat kementerian mmg tak dak info psl gstt ni..ko boleh tanya kat PPD

kimi said...

nak komen ape ye? actually saya guru GSTT kat Pasir Gudang..

gaji GSTT depend on kerani yang buat kewangan.. mcam sekolah saya, sebulan keje GSTT dah dapat gaji.. masuk bulan 3 bulan 4 dah dapat..

kelebihan& kekurangan tak banyak beza dengan guru tetap..

beban kerja sama.. tak kurang tak lebih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...