aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Wednesday, September 22, 2010

tragis sebelum raya

mmg adegan tragis magis okey..cuak tak usah bicara la heh! debaran jantung dup dap dup dap...Adegan tak baper nk best ni berlaku 2 hari sebelum raya.

Saper lagi klu tak hero sulong aku yg berlagak aksi stunt!

Kesah bermula di sini....................jeng jeng jeng.......!!!

Dalam kul 11 lebih pgi mcm tu,en apai bwk balik 3 ekor ayam yg siap di potong. Tugas aku adalah mbasuh ayam2 tersebut dan en apai berlalu menyambung tugas di opis. Ayam2 ni bertujuan utk di bawa balik ke Tebrau dan mjadi santapan di hari raya esok..Dalam keralitan aku m'bersihkan ayam tersebut, Haqimi yg sememangnyer sentiasa bergerak secara rawak meminta aiskrim.

Haqimi : mama, nk eskrem la...
aku : nti la papa balik karang..
Haqimi : mama, nak enpon telepon papa. Along nk suh papa beli eskrem..
aku : nti la..nti mama telepon...(suara dh agak meninggi sbb terasa di ganggu..)

seminit dia hilang ntah kemana...tp aku tau dia bukak peti ais..TIBA-TIBA....

haqimi : mamaaaa.........(sambil dua2 tgn menutup mulut..)
aku : HAAAAAA....!!!??????? Subhanallah..ko main aper ni........?????????
(aku tgk mulutnye dh bermandi daraaaaaaahhh...suara aku mmg kuat!!)

Sepantans kilat aku tarik tgn dan berlari ke bilik air..bercucuran darah dr bibir bawahnyer...aku yg panik sambil jirus air sambil mbebel ntah aper2...yg Haqimi plak..nangis je kejer nye..nasib semangat kepitaman aku kuat! Klu tak mmg tumbang aku...tgk darah yg tak berhenti mbuatkan aku panik dan mggelabah. Ye la, aku bukan meksi(nurse)..dlm kekalutan yg tak terhingga terpikir plak nk letak ubat gamat.Tp ubat gamat yg aku sapu tu tak mbawa hasil..darah tetap keluar. Tindakan reflek tah dr bahgian maner aku pun tak tahu. Korang lagi la tak tahuuu...akhirnyer aku curah sebotol myk gamat kt mulut dan bibir haqimi. Panik siot..terpikir plak nk tutup mulutnyer dgn towel..nasib jugak darahnyer berhenti...Dan nasib jgk haqimi ikut arahan aku spya tekan mulut dgn towel..mmg kalut! kiranya ni first time aku rescue dia cedera..alahai anak lanang... sabor je la..

Bila darah dh berhenti, cepat2 aku sapu madu kt bengkak bibirnyer...bila tgk peti ais, baru aku tau dia nk gigit fros yg kt tepi peti tu..bila kena bibir yg lembab, melekat la kulit bibirnyer. Dan takut kena marah, dia tarik sendiri sampai berdarah..sabor je laaaaaaaaa........

Di waktu en apai balik semua keadaan kekalutan sudah berakhir....so dia dgr cerita ajer la..kesimpulan dlm kes ni, aku la HEROIN...HERO dtg lambat!!

MORAL VALUE :
1)utk peti ais version lama mcm umh aku yg masih mhasilkan fros...berhati2 la..jgn biarkan tgn basah anda @ ank2 anda bermain dgn nyer..sbb ia bleh menarik mcm magnet..
2) jgn panik bila berlaku sesuatau...
3) bila berlaku pendarahan, tekan dgn towel tempat yg berdarah tu utk hentikannyer..
4) madu sgt mujarab utk di sapu pada luka @ bengkak..

sekian n3 tragis dr aku...lps ni n3 tuk befday en apai plak.....hiksssss..haa ni, adegan lawaks pulok!

1 comment:

ana-kirana said...

tak terpikir pon leh jadik gitu..bahaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...