aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Tuesday, October 21, 2008

Kehadiran Yang 'Dinanti'.......next generation of apai jr..

Disini atas permintaan suzie, aku nak berkongsi kisah ni ngan kengkawan dia masa saat kelam kabut uruskn kelahiran the next generation of apai jr...

Kisah ni bermula pada tarikh 1 Syawal 1429 bersamaan 1 Oktober 2008.....masa haritu ramai saudara mara yang menjangkakan wife aku yang bernama Suzie ni akan melahirkan baby..diaorang pn menggalakkan dia makan sepuas hatinya sebelu 'berpantang' 40 hari berikutnya..pada malam hari tersebut,kami beraya 2 rumah..balik dari beraya, suzie terus berehat..& mengatakan bahawa dia xlarat..pada malam tu jugak,1st timenye aku buat air selusuh sendiri setelah diajar oleh mak ngah aku petang raya tersebut..dia kata,'selusuh yang paling mujarab sekali adalah selusuh dari suami...ko bace je selawat nabi & al-fatihah..'. So malam tu aku pun praktikn la lps solat isyak..pastu trus tdo & mmg jangkakan malam tu aku kena ke hospital..(gerak hati je la...hehe)

Lps dpt tdo sejam,suzie kejutkn aku tepat jam 12.00 mlm..'Bang..rasa sakit la...mcm masa Qimi dulu..' aku pn balas,'Bg la abg tdo jap...' (teruk kan..). Jam 12.40 mlm dia kejut lagi..'Bang..dah sakit sangat ni..' aku pn trus bangun (dh bdebor dh ms ni....) & kejutkn mak aku..bkn ape,nk  Qimi pd dia mlm tu...kebetulan masa tu,2 pakcik & adik lelaki yg no.3 masih bersembang...jam 12.45 mlm kami bergegas ke Emergency Room, Hospital Sultan Ismail, JB (dikenali Hsptl Pandan @ Hsptl lumut...) Kami g bertiga..aku,suzie & adik aku yg dok srnk bsembang td..aku ajak dia sbb dia tau selok belok hsptl tu masa hantar wife dia kuar masuk hsptl tu masa ngandung anak 1st dulu..kami sampai di hsptl kul 1.00 pg trus suzie dibawa ke dewan bersalin utk pemeriksaan..

Jam 1.30 pg,dia kuar dr bilik pemeriksaan utk ke wad sementara menunggu saat yg dinantikan..pada ketika tu,kesakitanya dah semakin kerap..kira2 5-10minit skali..kira 4-5kali jgk la berhenti bjalan menuju wad yg lbh kurang 20-30 meter jauhnya..risau gak aku..mana la tau darah meleleh ker tgh2 bjalan tu..al maklumla,masa qimi dulu aku xlalui saat ni..aku dok klang sorang,suzie ngan famili dia d tganu hehe...

lps slesaikn urusan pdaftaran & katil dia,aku pn balik rmah utk hantar smula adik aku td tu..ksian dia ttido2 kt sofa..sampai je ke rmah dlm jam 3.00 pg,aku trus ambk air smbhyg & buat solat hajat..minta kepadaNYA dipermudahkn suzie melahirkan..& minta kedua2 nyawa terselamat..dlm kul 4.00pg,aku dh sampai semula ke hsptl..1st msg ke suzie,dia balas..katanya 'masih sakit...'..2nd msg kul 4.15pg,dia da xbjawab..trus gelabah la aku sorang2..dh la masa tu guard xbg naik wab pg2 buta tu..pk punya pk,aku redah pki lift bomba blah blakang hsptl tu..& trus redah je ke wad..tengok2 suzie dh xde kt katil.bila carik meksi,dua org tgh terbongkang tdo..aku kejut je la meksi tu (aku ketuk pintu je la..) masa tu nk tgelak pn ade bila tengok muka meksi glabah bangun dgn muka buruk tu..diaorg kata suzie dh dbawa ke dewan bersalin..

Kt dewan bersalin tu cuma tuhan je la tau..nk tdo xbleh..tp kpala penin mngantuk..dh la sorang2..nk tanya cmana keadaan suzie xbleh plak..sblm tu mmg niat aku nk tgk dia bsalin..sebab pg tu rmai yg nk bsalin..so aku tggu je la sorang2..tunggu punya tunggu sampai la jam 5.50pg pas solat subuh,meksi sorang panggil aku & mintak aku masuk..ingatkn bleh tgk suzie bsalin,tp cuma dpt tengok muka baby boy comel je..lps meksi kata 'baby u boy ye..wife u slamat...' lega rasanye tuhan je tau..trus aku angkat baby & azankn depan2 kaunter dewan bsalin tu...

Lahirnya Muhammad Haziq Hazreen bin Fairulnizam


Ceria wajah Isteriku disamping Along Qimi (naik pangkat dah...), Ibuku & Hazreen...

Sekian...

5 comments:

Mama Mya said...

tahniah.. sudah bertambah ahli keluarga baru..

nasazfrog... said...

lame tul blog ni tak bertuan... alhamdulillah buat suzie,,, ni jb dok kat ner kite pun jb gak kat pasir gudang... kite duedate 5.12..

take care suzie. :)

ija said...

weh tahniah suzi.lama aku tak bukak blog ko.bukak aje.ropenya dah bersalin ko ek..tahniah buat ko ngn apai..

ija said...

buat tag ye..ko suh apai watkan

pak ngah rep said...

hoh.. jijah.. org tgh berpantang ko soh wat tagged plak..
ahaha..
congrats both for papa apai, mama suzi n along qimi!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...