aku yang bernama suzieapai

aku yang bernama suzieapai

jom jengah

Sunday, August 26, 2012

lemang oh lemang...

hmm...makan lemang ngan rendang mmg sodap! tp nk menyediakannye hingga masak, tak de la mudah bebenor....dr step pertama sampai siap di bako, mmg sukar...tak mampu aku! hanye ade kemampuan tuk menengok ajerrrrr.... jom kita terjah sesi menyediakan lemang.... lokasi : felda tebrau. time : mnjelang 1 syawal.... kuantiti lemang : 25 batang.... ajk lemang : yg lelaki2 jerrr


sesi memotong dan mengukur daun pisang untuk di gulung ke dalam buluh....supaya beras pulut tersimpan rapi di dalamnyer.......klu tak, tak di panggil lemang...................
teknik2 yg digunakan untuk menggulung daun pisang.....tak semudah yg di sangka, silap teknik....sampai raya tahun depan pun tak bley masuk dlm buluh itewwwww.....ilmu baru yg di pelajari oleh aku yg cetek ilmu kelemangan....
selesai gulung, baru leh sumbat masuk dlm buluh.....
sesi mengisi beras pulut yg sudah direndam dgn santan....pun ader petua jugak ni..mak cik lupo ape petua nyerrrr.....raya tahun depan ler bgtauu

time bako....sume lesapp...tenaga dh abiss...sume tersandor, mandang langit tgu waktu buka posa....sudahnye 2 batang lemang rentung kebabooo......







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...